Жељезнице Републике Српске обиљежиле славу, Дан жељезничара и откриле Споменик погинулим борцима

Значајан датум за Жељезнице Републике Српске 12. мај, Дан жељезничара и крсна слава предузећа – Св. Василије Острошки и ове године обиљежен је свечано и у духу традиције, а ломљењу славског колача претходило је подсјећање на жељезничаре који су оставили неизбрисив траг у стварању Републике Српске.

Наиме у Добоју је пред Управним зградом ЖРС откривен дио Централног спомен-обиљежја на коме су уклесана имена погинулих жељезничара, бораца Војске Републике Српске.

Обиљежавању је присуствовао и Зоран Видић предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације РС. Он је заједно са осталим делегацијама положио вијенац на Спомен обиљежје и поклонио се сјенама погинулих бораца Жељезница РС.

– Имена жељезничара, наших радних колега палих током Одбрамбено-отаџбинског рата опомињу нас да никада не смијемо заборавити њихову жртву – рекао је Зоран Илинчић, в.д. генералног директора Жељезница Републике Српске.

Свечаности поводом обиљежавања Крсне славе, Дана Жељезничара и парастосу за погинуле жељезничаре присуствовао је и министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Неђо Трнинић.

– Поред најскупље ријечи „жељезничар“, како је данас речено, постоји још једна а то је „српски борац“, а жељезничари су и једно и друго. Мало је таквих у нашем друштву које красе обје што се најбоље види и на овом споменику који свједочи колики је био допринос жељезничара у протеклом Отаџбинском рату. Неколико стотина жељезничара, бораца из цијеле Републике Српске дало је свој живот. Наша је обавеза да не дозволимо да њихова жртва буде узалудна, да Жељезнице функционишу, да Република Српска постоји и да ми који смо остали цијенимо и вјечно памтимо њихове жртве – рекао је Трнинић.

Борачка организација Жељезница РС додијелила је и захвалнице заслужнима за помоћ у изградњи Централног спомен-обиљежја у Добоју, а вијенце су положиле делегације Управе и Министарства саобраћаја и веза, Борачке организације ЖРС, породице, борачке организације жељезничких чворова, Добоја, Станара, Трбук-Осојнице и жељезничких синдиката.   

Translate »