Обиљежено 27 година од злочина у Тузланској колони

На градском гробљу Пучиле у Бијељини 15. маја 2019. године обиљежено је 27 година од свирепог убиства најмање 54 војника ЈНА на Брчанској малти у Тузли.

Обиљежавању је присуствовала и делегација Борачке организације Републике Српске која је положила вијенац на Спомен обиљежје и одала почаст страдалим саборцима.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“ , извели су припадници Патриотске лиге, Територијалне одбране и „Зелених беретки“.

Преживјели, који су у мучком нападу изгубили дијелове тијела и родитељи  погинулих, скоро три деценије чекају правду.

Хашки трибунал уступио је овај предмет Тужилаштву БиХ, а прије десет година обустављена је истрага и до данас нема одговора на приговор МУП-а Српске и породица страдалих.

Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, каже да такав однос показује да ово тужилаштво поново убија те исте људе, а поново убија и породице жртава и преживјеле Тузланске колоне.

– Такав однос није добар, не може допринијети помирењу и суживоту – додаје Којић.

У обраћању породицама убијених припадника ЈНА, ратним војним инвалидима и бројним окупљеним испред Спомен-костурнице жртвама злочина над Тузласком колоном министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић је истакао да без истине и правде нема заједничког живота у БиХ. 

– Муслиманске власти нису поштовале ништа, они су побили људе који нису могли да се бране, који су се мирно извлачили из касарне Хусинска буна према Бијељини и даље ка Србији – рекао је министар.

Он је навео да су велики злочини над припадницима ЈНА при договореном повлачењу из Сарајева и Тузле почињени „по истом сценарију и са истим злочиницима“. 

– Говоре да су те војне колоне биле легитимни војни циљ, што може да буде колона у борбеном поретку, али не и колона у маршевском борбеном поретку и не када је договорено да се оне мирно извуку до 19. маја, што је и учињено по свим договорима које су прекршили и у Добровољачкој улици у Сарајеву и у Тузли – нагласио је Милуновић.

– Када су у питању српске жртве и злочини над српским цивилима они су у борбеним дејствима колатерална штета и тако пролазе године, а злочинци на другој страни нису процесуирани – истакао је Милуновић.

Он је навео да се пред Судом БиХ за злочине муслиманских снага не примјењује одговорност, ни лична ни командна, оцјењујући да је командна одговорност резервисана само за Србе.

Вијенце на споменик жртвама у Тузланској колони положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорад Којић, посланици у Народној скупштини и представници Срба у заједничким органима БиХ.

Вијенце и цвијеће положили су чланови породица убијених у Тузланској колони, делегација Града Бијељина, представници Борачке организације из више  општина и друга удружења проистекла из рата, представници МУП-а Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука, као и Удружење Тузлака у Бијељини.

Претходно је служен парастос страдалим борцима испред Спомен-костурнице на бијељинском гробљу на Пучилама.

Обиљежавање 27 година од убиства припадника ЈНА у Тузланској колони организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дан мучког напада и свирепог убиства војника, након којег је услиједио егзодус Срба, у Тузли славе као Дан одбране.   

Translate »