Обиљежен Дан Војске Републике Српске

Централна манифестација обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског Република Српска пука одржана је и ове године у касарни „Козара“ у Бањалуци.

Обиљежавање 27 година од формирања Војске Републике Српске и 14 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука почело је у Капели јасеновачких новомученика у касарни „Козара“ служењем парастоса погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата.

Највиши представници власти Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама БиХ након парастоса у централној спомен-соби у касарни „Козара“ положили су вијенце. Обиљежавању је присуствовао и предсједник Предсједништа Борачке организације Душко Милетић који је такође положио вијенац у помен на страдале српске борце.


У Спомен-соби у касарни „Козара“ вијенце су положили и министар одбране Србије Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, те представници других удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Свечаности су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, представници јавног и културног живота, војно-дипломатски представници акредитовани у БиХ, те бројне званице и гости.

Домаћин свечаности, командант 3. пјешадијског Република Српска пука бригадир Радојчић захвалио се званицама и гостима на присуству те истакао да припадници Пука с поносом гаје традицију и културно-историјско наслијеђе народа и војске из којих су настали и чине све да ове вриједности буду препознатљиве у оквиру Оружаних снага БиХ и служе као свјетионик будућим нараштајима. Рекао је да се не смију заборавити највећи страдалници, њихови ликови и дјела морају се поштовати, јер су они у темеље данашње слободе уградили своје животе.

„Данас, са овога мјеста желим да поручим да 3. пјешадијски Република Српска пук даје огроман допринос јачању повјерења међу народима, али и изградњи мира и стабилности на овим просторима. Морамо чувати своје, али и поштовати туђе, а припадници 3. пјешадијског Република Српска пука својим ликом и дјелом морају бити и остати достојни свијетлих традиција српског народа. Главни задатак свих нас данас је да младим нараштајима обезбиједимо трајан мир и стабилност на овим просторима. Ратна прошлост свима мора бити наук и опомена. Рат морамо изучавати и познавати га, да се у будућности не би поновио, али све учинити да будуће генерације живе у миру“, нагласио је у свом обраћању бригадир Радојчић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у обраћању на свечаности да је Војска Републике Српске настала као народна војска чији је циљ био да не дозволи масовна страдања која су Срби доживјели у Другом свјетском рату, али и да одбрани Српску као мјесто у којем ће нове генерације живјети у слободи.

На крају свечаности је одржан културно – умјетнички програм.

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске низом активности реализовано је у Бијељини и Билећи у организацији пјешадијских батаљона базираних на тим локацијама.

Обиљежавању овог датума у Бијељини, који уједно представља и Дан семберских ратних јединица, присуствовали су и  званичници Бијељине и околних општина.Дан Војске је обиљежен и у другим општинама и градовима широм Републике Српске.   

Translate »