МИТРОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ ПОЧЕЛЕ ПРИЈЕМОМ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

Митровданске свечаности почеле су у Дому културе „Небојша Глоговац“ пријемом за породице погинулих бораца. Сродницима палих хероја обратили су се представници локалне власти и борачке организације.
Заједничка је порука да се жртва погинулих јунака не смије заборавити и да српски народ мора повратити јединство какво је имао током посљедњег Отаџбинског рата.

Јован Јоца Чалија је у рату изгубио сина јединца. Са 19 година је погинуо на бранику отаџбине. Бол за изгубљеним сином и 31 годину послије не пролази, а посебно узбуђење навире на Митровдан.
„Недавно смо обиљежили годишњицу погибије. Тешко јесте, али ми утјеху дају унучад“, рекао је Чалија који је и сам био учесник Отаџбинског рата.
Данијел Мишељић, син погинулог борца Невесињске бригаде, рекао је да је поносан што је његов отац припадао генерацији која је стварала Републику Српску.
„Наше погинуле никад не смијемо заборавити и морамо користити сваку прилику да их се сјетимо“, поручио је Мишељић.
Он је додао да податак да се на Бироу за запошљавање тренутно налази 54 дјеце погинулих бораца налаже хитну акцију надлежних институција.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић похвалио је организаторе вечерашњег пријема за породице погинулих бораца, нагласивши да је то лијепа пракса коју треба наставити. Он је нагласио да је обавеза Владе РС и борачких организација да његују културу сјећања на саборце који су дали животе за стварање Републике Српске.
Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да су најбољи и најхрабрији жртвовали своје животе за нас и нашу слободу.
„Наша обавеза према погинулој браћи је да сачувамо Републику Српску јер само тако можемо вратити дуг онима који су дали своје животе за њено стварање“, истакао је Остојић.
Начелник општине Миленко Авдаловић је нагласио да су Митровданске битке имале немјерљив допринос за успостављање јужних граница Републике Српске. Он је указао да је посебно била жестока Митровданска битка из 1992. године која је профилисала Невесињску бригаду као једну од најбољих јединица у читавој Војсци РС, стабилизовала фронт и охрабрила око 25.000 људи који су се у том тренутку нашли на територији општине Невесиње да нису остављени и изневјерени.
Предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић нагласио је да је током ових митровданских дана понос и част бити Невесињац.
„Велико страдање доживио је овај народ зарад своје слободе, својих породица и огњишта“, нагласио је Вукотић.
Додао је да су поносни на све борце који су дали своје животе за нашу слободу и истакао да ће Општина Невесиње и Борачка организација учинити све како би се побољшао положај борачких категорија.
Предсједник Општинске борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да су сваке године током митровданских свечаности срцем и мислима са оним који су сачували част и образ српског војника.
„ О њиховој храбрости и одлучности да бране вјековна огњишта морамо увијек говорити и преносити млађим генерацијама“, указао је Шиповац.
У културно-умјетничком дијелу програма наступили су хор Основне школе „Ристо Пророковић“, Етно група „Свети Димитрије“, фрулаш Радивоје Симовић, глумица Драгана Матрак Буквић и народни гуслар Мирослав Шиљеговић. У оквиру програма прочитани су литерарни радови ученица Јане Радовановић и Јане Жерајић награђени на Конкурсу Општинске борачке организације на тему Митровдана.

   

Translate »