У НЕВЕСИЊУ ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА

Светом литургијом, поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа у Невесињу је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и годишњица Првог српског устанка.
Након богослужења у Цркви Вазнесења Господњег, код Споменика слободе на Градском тргу цвијеће су положили представници Општине Невесиње, Општинске борачке организације, Организације погинулих бораца и несталих цивила, Организације старјешина Војске РС и Удружења „Насљеђе“
У Спомен соби је одржан помен погинуликм борцима.
Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац говорио је о положају борачких категорија наводећи да је у посљедње вријеме највише постигнуто на плану самозапошљавања демобилисаних бораца.
– По основу два јавна позива Владе Републике Српске незапослени борци у Невесињу добили су 2.750.000 КМ што је највише од свих општина Републике Српске ̶ нагласио је Шиповац. Он је додао да годишњи борачки додатак у Невесињу прима 814 лица, а мјесечни 1448 корисника.
Шиповац очекује да Влада РС ускоро реализује уредбу о стамбеном збрињавању ратних војних инвалида.Као горући проблем Шиповац је истакао запошљавање дјеце погинулих бораца.
– Борачка организација сматра да се овај проблем не може рјешавати локално, него системски на државном нивоу ̶ рекао је Шиповац. Очекује и да се реализује и Одлука Народне Скупштине РС да се сви погинули борци одликују јединственим одликовањем – Медаљом заслуга за народ.
Бранећи своја огњишта у протеклом рату у Невесињу је погинуло преко 600 српских бораца, а током Другог свјетског рата животе је изгубило око 1.600 лица из тадашњег невесињског среза. У добровољачком покрету у ослободилачким ратовима Србије и Црне Горе (1912 – 1918) учествовало је преко 600 Невесињаца.

   

Translate »