СВЕЧАНОСТ У ЗАБОРАНИМА: КРСНА СЛАВА И СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛНИКЕ

Црква светих косовских мученика у Заборанима прославила је данас крсну славу Видовдан, а обиљежено је и 30 година од злочина над недужним цивилима и 81 година од страдања у Другом свјетском рату.
Свету литургију служио је свештеник Младен Чалија. Након литије услиједио је обред ломљења славског колача и пригодне здравице мјештана и гостију.
Чалија је нагласио да је овај крај у историји преживио многа страдања, али су људи вјером у Бога успијевали да се уздигну и поново почну живот.
⌐Видовдан који славимо није просто сјећање на прошлост и страдање, него је ово празник који нас води у будућност ⌐ рекао је Чалија. Он је поручио вјерницима да у својим срцима чувају косовски завјет јер ће тако сачувати правду и истину.
Пригодне здравице одржали су домаћин славе Љубан Дука, замјеник начелника општине Невесиње Богдан Ботић, предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац и редовни учесници сабора у Сточи Драган Јокшић и Здравко Лозо. У њиховим порукама доминирала је симболика Видовдана и завјет косовских мученика.
Након богослужења и славског обреда одржан је помен за жртве злочина код спомен плоче у цркви и положено цвијеће.
О два крвава Видовдана у Заборанима са наглашеним емоцијама говорио је Раде Кандић. Он је рекао да су недужни људи настрадали само зато што су носили српско име и презиме. Посебно је издвојио породицу Миловић која је за 13 јунских дана изгубила 11 својих чланова.
⌐ И поред тога што су познати извршиоци ових злочина још увијек нико није одговарао ⌐ огорчен је Кандић. Поручио је да је хришћански опраштати, али да се ови трагични догађаји никад не могу заборавити.
Црква Светих косовских мученика у Сточи освјештана је 2015. године, а храм је изграђен на иницијативу мјештана Заборана и околних села. Посебан печат изградњи овог храма дали су Љубан Дука и Раде Кандић, који су својим трудом и радом започели изградњу овог светог мјеста.
Становници Заборана неколико пута у историји доживљавали су страдање, али су опет устајали и обнављали живот. На локалитету гдје је саграђена црква некада се одржавао велики народни сабор.

   

Translate »