ОДРЖАНА СКУПШТИНА ОПШТИНСКЕ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НЕВЕСИЊЕ

У Великој сали Скупштине општине Невесиње одржана je сједница Скупштине Општинске борачке организације, на којој су једногласно усвојени Извјештај о раду организације у првој половини ове године са финансијским приказом и Правилник о признањима. Разматрана су и друга питања од интереса за борачку популацију.
У првом полугодишту 2022. године, Општинска борачка организација наставила је са дугогодишњом праксом пружања новчане помоћи породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца. На основу молби породица из реда ових категорија у периоду од 1. јануара до 30. јуна ове године додијељене су једнократне новчане помоћи за 70 лица у износу од 50 до 300 КМ.
Што се тиче стамбеног збрињавања приоритетних група, према ријечима предсједника Општинске борачке организације Синише Шиповца, из наше локалне заједнице направљена је коначна листа за неповратна новчана средства и стамбене јединице и достављена надлежном министарству.
„Општина Невесиње је једна од 12 локалних заједница, која је доставила ове листе надлежном министарству. Остале локалне заједнице то нису учиниле и зато овај програм још није завршен“, појаснио је Шиповац.
Проблем незапослености бораца и дјеце погинулих бораца и даље остаје отворен.
„Мали помак у побољшању положаја најугроженијих борачких категорија је одобрено мјесечно примање за незпослене борце од прве до пете категорије, који су млађи од 60 година и не примају борачки додатак, а налазе се у стању социјалне потребе“, рекао је предсједник Општинске борачке организације.
Он је подсјетио да је изражен и проблем оптужених и осуђених за наводне ратне злочине.
У првом полугодишту Општинска борачка организација провела је низ активности око завршетка изградње и опремања Спомен собе и канцеларија ове организације. Велики труд уложен је на прикупљање и израду фотографија и података за Спомен собу.
„Коначно у овој години Спомен соба је враћена у нове, старе просторије, уређена је како доликује онима чије се фотографије налазе у њој, људима који су своје животе дали за РС“, истакао је Шиповац.
Општинска борачка организација и ове године учествовала је у обиљежавању значајних догађаја из Отаџинског рата. Посебно је било свечано на обиљежавању 30 година од оснивања Друге лаке херцеговачке пјешадијске бригаде и Осме херцеговачке моторизоване бригаде.
На синоћној сједници Скупштине Општинске борачке организације усвојен је Правилник о признањима Општинске борачке организације. Установљена признања су: Митровданска грамата, Митровданска плакета и Захвалница. Усвојено је и Рјешење о именовању комисије за додјелу признања ове организације.

   

Translate »