Служен помен погинулим борцима и цивилима са подручја Унке код Брода

У насељу Унка код Брода 18. августа је служен помен борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата погинулим током одбране, а потом и ослобађања ове општине.

Помен је служен испред спомен-обиљежја погинулим борцима и цивилима са подручја мјесне заједнице Унка, припадницима Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса и погинулим војницима ЈНА из Врања.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је истакао да су овдје као и на многим мјестима широм Српске, поднесене велике жртве за одбрану слободе српског народа и стварање Републике Српске.

– Ови споменици на најбољи начин говоре о јединству српског народа у вријеме када нам је било најтеже – рекао је у свом обраћању генерал Савчић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић је подсјетио да је шест припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса погинуло од 15. до 21. августа 1992. године у операцији за ослобођење Брода.

Он је подсјетио да је на простору бродске општине у априлу и мају 1992. године погинуло 30 војника припадника Војне поште из Врања као и отац једног младог војника који је дошао из Србије да потражи сина, јер тада нису имали никаквих вијести о њима.

Видић је рекао да је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло и седам бораца из насеља Ункa.

Предсједник Удружења грађана Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске Раденко Пузић истакао је да је важно његовати културу сјећања на све припаднике Војске Републике Српске који су платили највишу цијену за стварање Српске.

– Данас се сјећамо шест наших сабораца, који су погинули прије 27 година, сјећамо се свих страдалих припадника Војске Републике Српске и на тај начин им се барем донекле одужујемо за њихову жртву. У борбама за ослобођење Брода рањено је више од 30 бораца који данас, на жалост, живе веома скромно – рекао је Пузић.

Замјеник предсједника Скупштине града Врање Градимир Јовановић рекао је да су два града – Брод и Врање, херојска и мученичка, историјски везана кроз судбину погинулих бораца и страдање српског народа.

У име Борачке организације Брод присутнима се обратила Дијана Милосављевић предсједник Одбора породица погинулих бораца, која се захвалила свима који су дошли у Унку, како је рекла, херојско мјесто, на коме се оживљавају сјећања из новије историје.

– Данас Унка обиљежава дан слободе и сви смо срећни због тога. Иза нас је 27 година од када су се на овом дијелу Брода водиле жестоке борбе, а херојство мјештана Унке, херојство војника који су храбро бранили и гинули на овом простору сврстало је ово мјесто у дио велике и славне приче о стварању и одбрани Републике Српске – рекла је Милосављевићева.

Помен погинулим борцима организује се 18. августа, уочи празника Преображење Господње.

Организатори обиљежавања су општина Брод, општинска и мјесна борачка организација и мјесна заједница Унка.   

Translate »