Откривена Спомен-биста генералу Драгиши Масалу

У Вардишту код Вишеграда 25. августа је откривена Спомен-биста српском генералу Драгиши Масалу, коју је донирао хуманитарац Војкан Крстић.

Крстић је након откривања спомен-бисте рекао да је генерал рођен на том простору, гдје се налази и његова породична кућа због чега је ту биста и постављена.

Додао је да је његова идеја да овај споменик буде на мјесту гдје су и спортски објекти, те оцијенио да млади морају да поштују старије који су се борили за Републику Српску или животе дали за своју земљу.

Генералова кћерка Славица Гаврић казала је да је ово значајан дан за породицу, село, околину, будућност, да се млади ту окупљају, сјећају и поштују старије, као и да гледају у будућност како би се што више дјеце рађало и играло на игралишту око споменика.

„Овај споменик нама као породици јако пуно значи. Желимо Војкану Крстићу и његовом центру сву срећу у раду и пуно успјеха“, истакла је Гаврићева.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је такође присуствовао овом свечаном чину рекао је да Масала памти као доброг човјека, мирног и сталоженог који је увијек добро знао да процијени проблеме и послије тога доноси одлуке, што је војничка врлина.
„Нама млађима помагао је савјетима и препорукама како да успијемо у протеклом Одбрамбено–отаџбинском рату, прије свега да одбранимо слободу и територију, што је резултирало стварањем наше државе“, рекао је Савчић.
Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић захвалио се Крстићу који је донирао овај споменик, те додао да је и општина помогла организацију овог догађаја.

„Не смијемо заборавити наше јунаке и борце који су се залагали и створили Републику Српску. Морамо да његујемо оно што су нам оставили и треба да се сјетимо свих који су дали своје животе или дијелове тијела за стварање Српске“, истакао је Ђуревић.

Генерал Масал обављао је дужност начелника артиљерије Ужичког корпуса, команданта Трећег артиљеријског пука у Војсци Републике Српске у Бијељини, начелника артиљерије у Органу родова Главног штаба Војске Републике Српске на Хан Пијеску, начелника Сектора за организацију, мобилизацију и персоналне послове Генералштаба Војске Републике Српске у Бијељини и Бањалуци.

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом рада са сребрним вијенцем и Орденом Карађорђеве звијезде другог реда.

Преминуо је 2017. године након кратке и тешке болести на Војномедицинској академији у Београду у 66. години.   

Translate »