Oбиљежен Дан манастира Светог великомученика Георгија

У Сокоцу је 10. и 11. августа духовно-културна манифестација под називом „Теби горо Романијо“ којој је присуствовао и предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истакао је на свечаној академији поводом Дана манастира Светог Георгија да ће имена бораца уписаних на унутрашњих зидовима ове светиње увијек подсјећати на жртву коју су поднијели и да им за то свакодневно треба захваљивати.

Митрополит је подсјетио да се на овај дан прославља дан освештања и отварања Манастира и његују сјећања на све српске борце који су своје животе уписали у Романију и Републику Српску, бранећи је да буде слободна као што је данас.
„Мени је посебно драго да је овај манастир посвећен управо њима, да су њихова имена уписана на зидовима овог храма и да их увијек могу читати, помолити се Богу за њих и захваљивати им за оно што они учинили за нас, да будемо народ слободе и слободни на својој територији“, навео је митрополит дабробосански.
Он је претходно служио Свету архијерејску литургију поводом 19 година од изградње Манастира и Дана овог храма.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се народ Сарајевско-романијске регије окупио данас да се помоле за душе, одају пошту и захвалност погинулим саборцима, без чије жртве би ситуација на простору Романије и у цијелој Српској била другачија.

„Простор Романије има митолошко значење и увијек је везан за слободу и организовање народа, од хајдука па до данашњих дана. Увијек су кроз историју на разне начине бранили своју слободу, баш као и у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату“, истакао је Савчић.

Он је поручио да је српски народ одлучан да Републику Српску, коју је створио, брани по сваку цијену, али и изразио наду да је мир пред српским народом и генерацијама које долазе. 

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац захвалио је општини Соколац која је у најтежим тренуцима за сарајевске Србе, у данима њиховог егзодуса, све их дочекала и обезбиједила мјесто за укоп скоро хиљаду српских бораца из сарајевских општина у војничком спомен-гробљу.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица и настојатељ Манастира Светог Георгија на равној Романији архимандрит Андреј уручили су Часни крст – поклон митрополиту Хризостому.

Бјелица је подсјетио да је изградња цркве на Романији почела 1996. године, да је 2002. године освештан храм, а 2005. на данашњи дан је блаженопочивши митрополит Николај цркву прогласио манастиром према одлуци Светога синода, на чијим унутрашњим зидовима су уписана имена 4.000 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

„Овај храм Светог Георгија на Равној Романији, познат је у народу као Манастир Романијска Соколица и заједно са Српским војничким гробљем на Сокоцу `Мали Зејтинлик` печат је Републике Српске“, казао је Бјелица.

Свечана академија одржана је у порти Манастира у оквиру културно-духовног програма „Теби горо Романијо“.

Обиљежавање 11. августа Дана Манастира на Равној Романији настављено је богатим духовно-културним програмом.   

Translate »