Скупштина Борачке организације Града Бања Лука – 20.05.2016. године

20150518_112101

 

Борачка организација Града Бања Лука одржала је своју редовну Извјештајну Скупштину 20.05.2016. године у Кино сали Касарне Козара, гдје је домаћин био 3. пјешадијски РС ПУК.

Поред делегата Скупштине, истој су присуствовали и гости:

Торбица Милан  –  Министрство за рад и борачко инвалидску заштиту, Јелисавац Милан 3. РС пјешадијски ПУК, Волаш Жељко – УДАС, Џајић Раде – СУБНОР, Шљивар Горан – Одјељење за борачко инвалидску заштиту, Раде Вуковић – Удружење војних пензионера Града Бања Лука, Видић Зоран – Борачка организација Републике Српске.

Прије самог почетка Сједнице у спомен-соби погинулим борцима ВРС, делегација Бопрачке организације Града Бања Лука положила је вијенац, а потом је  свештеник Српске Православне Цркве служио помен за све погинуле борце ВРС.

У раду саме Сједнице учествовали су многи делегати, а након вишесатне расправе усвојени су следећи Закључци:

  1. Тражимо од БОРС-а потпуну реализацију, тј. увођење такозваног пријевременог института за пензионисање незапослених демобилисаних бораца старости 55 година и више, а који не испуњавају ни један од тренутно важећих прописа за пензионисање.
  2.  Подржавамо пројекат подршке запошљавању од стране ресорног Министарства, с тим да тражимо да бесповратна новчана средства за самозапошљавање дјеце погинулих бораца и незапослених демобилисаних бораца буду увећана сходно њиховим бизнис плановима, са лимитом од 20.000,00 КМ.
  3.  Скупштина Борачке организације Града Бања Лука тражи од руководства Борачке организације Града Бања Лука да још једном од Борачке организације Републике Српске затражи одговор дали и када ће отпочети изградња Централног спомен обиљежја. Уколико буде негативан одговор тражимо да отпочнемо са градњом Градског спомен обиљежја.

4. Борачки додатак регулисати праведније, једна од могућих варијанти јесте свим категоријама као право, без обзира    на године старости и без обзира на дужину учешћа.

5. Наставити програм стамбеног збрињавања приоритетних категорија, као и социјално угрожених бораца, што изискује претходну измјену Закона о правима бораца којим би се увело и право на стамбено збрињавање бораца, јер исто до сада није било у Закону.

6. Борачка организација Града Бања Лука у цјелости подржава захтјев Борачке организације Републике Српске упућен Ресорном министарству, а који се односи на добијање посебног друштвеног статуса.

7. Борачка организација Града Бања Лука тражи извршавање правоснажних судских пресуда, а које се односе на поступак ревизије околности страдања, погибије и дужине учешћа у ВРС.

8. Скупштина Борачке организације ГрадаБања Лука најоштрије осуђује изјаву бискупа Фрање Комарице који је дао тако ружне изјаве којима је нажалост још једном сахранио све невине жртве Дракулића и свих Дракулића и срамно је да ни тим нашим жртвама неда мира ни у гробу.

 

   

Translate »