Савчић: ослобађајућа пресуда Меркезу – планетарна неправда

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је одлукa Апелационoг вијећа Суда БиХ којом је ратни начелник Станице јавне безбједности у Горажду Ибро Меркез правоснажно ослобођен оптужби за злочине над српским цивилима у том граду планетарна неправда и да је Меркез требао одговарати за своја ратна дјела.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 24. јула правоснажно ослободило ратног начелника СЈБ у Горажду Ибру Меркеза, који је првостепено осуђен на двије године затвора због незаконитог затварања и нечовјечног поступања према српским цивилима 1992. године. „Ради се о потпуно различитим критеријумима и пристрасности правосуђа БиХ. Неприхватљиво је да за сличну квалификацију кривичних дјела Срби добијају максималне доживотне затворске казне, док се Бошњаци осуђују на двије године и касније ослобађају“, рекао је генерал Савчић.

Он је подсјетио и на првостепене пресуде Хашког трибунала муслиманским ратним командантима Насеру Орићу и Расиму Делићу који су такође били осуђени на по двије године затвора.

Предсједник Савчић је додао да правосуђе БиХ мора бити корективни фактор који ће за сваки ратни догађај за који се покрене поступак утврдити потпуну истину на основу које ће донијети праведну пресуду и једино то може да буде пут ка помирењу народа у БиХ.

„Гдје су убијени Срби који се још траже из Горажда? У том мјесту убијали су чак и српске старице, а питам се коме су оне биле пријетња – упитао је Савчић.   

Translate »