Борци против иницијативе Асоцијацијe „Ствараоци РС“

Борачке организације из источног дијела Републике Српске су након састанак одржаног 24. јула у Источном Сарајеву, затражиле да се Иницијатива о исплати новчане накнаде члановима Асоцијације „Ствараоци Српске“ хитно повуче те да се коначно почне радити на рјешавању нагомиланих проблема борачких категорија. У противном најавили су излазак на улице, те су додали да борци годинама трпе понижења а Инцијатива о исплати новчане накнаде члановима Асоцијације ,,Стварaоци Републике Српске“ је кап која је прелила чашу.

,,Са гнушањем осуђујемо Иницијативу тзв. стваралаца Републике Српске и оних који су је потписали. Иницијативу сматрамо крајње арогантном, неморалном и увредљивом за све борачке категорије“, рекао је предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић од, како је рекао, лажних стваралаца захтјева да престану да користе ту ријеч јер сви знамо ко је и како стварао Републику Српску.

,,Знамо ми ко је ратовао а ко се у рату богатио. Са онима који су дали живот за Републику Српску нико се не може поредити“, истиче Лалић.

Борци су додали да захтјевају да представници свих политичких партија одмах повуку потписе са ове инцијативе.

Од Владе Републике Српске захтјевају да инцијативу не узима у разматрање већ да се бави ријешавањем нагомиланих проблема борачких категорија.

Предсједник Борачке организације регије Источна Херцеговина Слободан Илић подсјетио је да је у Херцеговини 1300 незапослених бораца и 110 незапослене дјеце погинулих бораца.

,,Наши демобилисани борци хљеб траже у Дубровнику код наших ратних непријатеља“, подсјећа Илић.

Са састанка је поручено да се не треба играти са стрпљењем бораца јер нису били кукавице у рату, па неће ни у миру, те су најавили протест у Требињу 1. августа, а након тога и у цијелој Републици Српској ако до 21. септембра Влада не испуни бар дио захтјева Борачке организације.

Борци тврде да се они не одричу представника цивилно-политичке власти која је у рату доносила судбоносне одлуке за српски народ али питања демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих морају бити приоритет.

,,Не одричемо се ни Радована ни Крајишника али Републику Српску створили су они чије су кости данас на Малом Зејтинлику у Сокоцу и на другим војничким гробљима широм Републике Српске“, поручује предсједник Борачке организације ,,Илиџански борац“  Горан Шеховац.   

Translate »