Приоритет ријешавање борачких проблема

Делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Миломиром Савчићем одржала је 27. јула у Источном Сарајеву састанак са предсједницима Српске демократске странке и Партије демократског прогреса Мирком Шаровићем и Бораниславом Бореновићем на којем је прецизирано да рјешавање проблема борачке популације мора бити приоритетно. 

Предсједник Савчић је рекао да је желио са предсједницима СДС-а и ПДП-а да разјасни наводну сагласност коју је БОРС дао на рјешавање питања накнада првог сазива Народне скупштине Републике Српске, Владе и првих чланова Предсједништва. 

„Борачка организација Републике Српске није дала сагласност на спорну иницијативу јер није била упозната са садржајем саме иницијативе. Сва важна питању не могу се рјешавати без консензуса свих парламентарних странака и свих организација произашлих из Одбрамбено-отаџбинског рата а посебно без сагласности БОРС-а“, истакао је Савчић. 

Предсједник Савчић је нагласио да нико није против тога да се свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији ријеши питање како би сваки човјек живио нормалан живот.

„Данас смо се са представницима СДС-а и ПДП-а усагласили о одређеним приоритетима које ће бити подржане и од парламентарних странака а то су приоритетна питања која се тичу положаја незапослених демобилисаних бораца“, рекао је Савчић након састанка.

„Представници политичких партија су доведени у заблуду јер им је речено да иза спорне иницијативе која је изавала много буре у јавности стоји сагласност Борачке организације Републике Српске.  СДС сматра да је рјешавања статусних питања бораца приоритетно за наше друштво. Најприје треба рјешити проблеме бораца па онда прећи на рјешавање питања везаних за остале категорија“, нагласио је Мирко Шаровић након састанка.

Шаровић је нагласио да овај тренутак треба искористити како би се покренула иницијатива приоритетног рјешавања питања борачке популације. 

„Потребно је сазвати сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ћемо расправити најважнија статусна питања бораца, а највише питања која се тичу запослења борачке популације. Рјешавање статусних питања чланова првог сазива Скупштине, Владе и Предсједништва треба да буде остављено за неко друго вријеме и ја као предсједник СДС-а имам потребу то јасно да кажем“, рекао је Шаровић. 

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да је најважнија чињеница која не смије да се заборави је та да су наш народ и наши борци створили Републику Српску и да тиме не смије бити никакве дискриминације и подјеле према борачкој популацији. 

„Треба да постоје приоритети у рјешавању. Нема сагласности за било какву дискриминацију и рјешења којима ће се увести неке веома високе апанаже за појединце док имамо 10 000 демобилисаних бораца који немају посао и 1600 дјеце погинулих бораца која су незапослена. Постојала је свјесна намјера организатора састанака, господина Додика и господина Крајишника, да се иде са рјешењем којем нема подршку Борачке организације Републике Српске“, закључио је Бореновић.    

Translate »