Предсједник Савчић: Буџетом ријешен проблем 8.400 демобилисаних бораца

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић присуствовао је 22. децембра 2020. године састанку борачких организација Сарајевско-романијске регије након којег је у изјави за медије изразио задовољство због чињенице да су буџетом Српске за наредну годину увећана средства за самозапошљавање демобилисаних бораца и ратних војних инвалида, као и за помоћ послодавцима који запосле лице из ове категорије, чиме би био ријешен проблем 8.400 демобилисаних бораца.

Савчић је након сједнице, на којој је о повећању и средствима за помоћ привреди упознао и чланове Одбора, појаснио да је за самозапошљавање, умјесто 5.000 КМ по појединцу планирано 10.000 КМ, те навео да ће на тај начин, као и повратом средства од пореза и доприноса послодавцима бити ријешен проблем 8.400 демобилисаних бораца.

Он је додао да је за ове намјене планирано укупно пет милиона КМ.

„Према евиденцијама, демобилисаних бораца има нешто више од 14.000“, навео је Савчић.

Он је рекао да је остало отворено питање мјесечног борачког додатка за све демобилисане борце који нису навршили 60 година старости, те да највећи проблем за његово рјешавање представља неутврђен број могућих корисника, за шта, како је навео, дио одговорности сноси и БОРС.

Савчић је рекао да је незадовољан дијелом буџета који се односи на личне и породичне инвалиднине припадника и породица борачких категорија и борачког додатка који остају на прошлогодишњем нивоу.

Предсједник Борачке организације Српске је истакао да је неопходно покренути активности с циљем заштите истине о Oдбрамбено-отаџбинском рату.

„Некоме је све дозвољено, а некоме није ништа. Нама је много тога забрањено. Није нам дозвољено обиљежавање сјећања на страдале у Добровољачкој улици у Сарајеву на мјесту гдје је извршен тај злочин над припадницима ЈНА. То пролази и код њихове јавности, а и код међународне“, напоменуо је Савчић.

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је након сједнице да још није ријешен захтјев о репрезентативности Борачке организације.

„То је мимо закона и уредби“, напоменуо је Лалић.

Он је навео да је борачки додатак додијељен демобилисаним борцима који су били на евиденцији Завода за запошљавање закључно са 1. септембром ове године, а да је са Завода, 31. децембра прошле године брисан одређен број демобилисаних бораца.

„Тиме смо дошли у ситуацију да смо неким нашим саборцима дали мјесечни борачки додатак, а некима не. Средства за самозапошљавање су чиста фарса“, додао је Лалић.

Он је рекао да је на састанку подржан захтјев Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске да 30. март буде уврштен у значајне датуме из протеклог рата.   

Translate »