Наставак суђења генералу Савчићу; Свједочења се не тичу оптужнице

Читањем исказа двојице преминулих свједока у Суду БиХ je 21. децембра настављен поступак генералу Миломиру Савчићу, ратном команданту 65-тог заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске и садашњем предсједнику Борачке организације Републике Српске.

Тужилаштво генерала терети за наводно помагање у злочину током јула 1995. године у Сребреници.

Иако представљени као „докази“ Тужилаштва и оптужнице, искази изнесени на овом рочишту ни једном рјечју нису третирали генерала Савчића, ни Пук којим је командовао.

Oдбранa је oво „свједочење“ оцјенила као потпуно беспредметно.

И на овом рочишту тужилац Предраг Томић не проналази „тражену“ генералову „везу“ са трагичним догађајима око Сребренице.

У међувремену упокојени Максим Зекић у рату је био српски војник. Чувао је српску територију у рубним подручјима према Сребреници.

Током саслушања сада већ далеке 2005. године у СИПИ, говорио је о свом избјегличком животном и ратном путу. И о ономе шта је видио или сазнао о јулским дешавањима око Сребренице.

На стадиону у Касаби 15. или 16. јула видио је „око 500 муслимана“. Чувало их је 30-ак војника.

Ни ријечју Зекић није споменуо 65. Заштитни моторизовани пук, нити његовог команданта. А није ни могао, јер је у то вријеме генерал Савчић био у реjону Жепе, десетинама километара удаљен од Касабе, Сребренице и Братунца.

И други свједок, такође преминули, муслимански војник, генерала Савчића и Пук није спомињао.

Током саслушања, 2007. године тражио је мјере заштите. Захтјев је  постхумно испоштован.

У интерпретацији тужиоца Томића, свједок је 11. јула, из Сребренице кренуо пут Поточара. На том локалитету, док су му прилазили српски војници, без потешкоћа је дјеци скувао и пасуљ.

Који дан касније у колони аутобуса и камиона, са породицом и осталим муслиманским цивилима превезен је до Тишње.

Даље пут Кладња отишао je пјешке.

– Ово рочиште данас било је потпуно беспредметно. И један и други свједок уопште нису свједочили на тему оптужнице и на тему три тачке оптужнице које генерала Савчића терете. Видјели сте кроз приговоре ове одбране да је и суд у једном дијелу интервенисао – изјавио је адвокат Дејан Богдановић.

Осим што је рочиште било беспредметно, одбрана је открила и да је тужилац Томић један исказ неуобичајено „посудио“ из сасвим другог – Булићевог предмета.

„Одао“ га је број под којим су списи у Суду заведени.

– Правило је да се у кривичном поступку користе они докази који су прикупљени у оквиру тог кривичног поступка – истакао је Богдановић.

Главни хашки тужилац Серж Брамерц својевремено је потврдио да је, као високорангирани официр генерал Савчић био подвргнут детаљним провјерама.

У Хагу није откривена никаква сумња у његово незаконито војевање.

У Сарајеву, међутим, суђење са сумњивим примјесама, траје већ мјесецима.

Саслушана су четири свједока Тужилаштва, од најављених 97.

Наставак је заказан за 18. јануар 2021 године.   

Translate »