ПОЧАСТИ СРПСКИМ ЈУНАЦИМА СА ТРУСИНЕ

Поменом погинулим устаницима и полагањем вијенаца данас је на Трусини обиљежено 81 година од Јунског устанка 1941. године када су храбри горштаци, борци за слободу, под командом поручника Крста Ђерића зауставили усташе у њиховом злочиначком походу на српски живаљ у Невесињу.
Свечаност су организовали Општинска борачка организација и Одбор за обиљежавање Јунског устанка.
Код спомен обиљежја часном официру и српским јунацима који су се супроставили усташкој хорди и најезди фашизма служен је помен, а потом су вијенце положиле делегације општина и општинских борачких организација Невесиње и Берковићи, потомци и родбина невесињских устаника и чланови Равногорског покрета отаџбине Српске.
У име потомака невесињских устаника Радомир Ђерић је истакао важност овог историјског догађаја који свједочи о одлучности храбрих људи предвођених елитним официром Краљевине Југославије да зауставе поход на српски живаљ у невесињском крају. Он је нагласио да је то био народни устанак организован без учешћа комунистичке партије који је спријечио планирани покољ.
− Остајући до краја вјеран војничкој заклетви Крсто Ђерић је 1942. године постао жртва комунистичког терора− рекао је Ђерић указујући да су комунистичке власти деценијама након рата искривљивале истину о догађају на Трусини.
Замјеник начелника општине Невесиње Богдан Ботић рекао је да се оваквим скуповима исказује поштовање према устаницима који су дали живот за одбрану кућног прага.
⌐ Млађе генерације треба да на сваком мјесту и у свакој прилици помињу борце за слободу из свих ослободилачких ратова, као и посљедњег Отаџбинског рата ⌐ поручио је Ботић.
Храбри невесињски устаници су под командом поручника Крста Ђерића 24. јуна 1941. године дочекали усташе на Трусини и водили борбе све до 6. јула. Убили су злогласног Павелићевог поглавника Мија Бабића и спасили српски живаљ од покоља. Ђерић је 24. марта 1942. године постао жртва комунистичког терора.
Захваљујући потомцима и људима добре воље надахнутих патриотизмом поред Споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу 2017. године је довршено и освјештано још једно спомен обиљежје које ће трајно свједочити о часном официру и српским јунацима.

   

Translate »