ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ

У Невесињу је обиљежено 30 година од формирања славне Невесињске бригаде чији су припадници познати по чојству и невиђеном јунаштву. Тим поводом отворена је и освјештана Спомен соба посвећена бесмртним јунацима Невесињске и Друге лаке бригаде. Приређена је и свечана академија, а код Споменика слободе и Споменика легендарном команданту Новици Гушићу положено је цвијеће.
Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије у обновљеном Дому културе освјештао је Спомен собу која ће трајно свједочити о храбрости, достојанству и борби за слободу.
‒ За све оне који су дали живот за своје ближње и потомке Бог има вјечно покојиште ‒ рекао је владика Димитрије, нагласивши да треба да се радујемо што смо потомци јунака.
Један од ратних команданата Невесињске бригаде Ранко Продановић истакао је да је ова војна формација у свим биткама које водила извојевала побједе, али да су Митровданске битке ипак биле посебне.
‒ Нажалост, жртве су биле велике као и светиња која је одбрањена ‒ рекао је Продановић, подсјетивши да је 479 припадника бригаде понинуло, а више од 2.500 рањено. Он је поручио да ће се Невесиње увијек свјећати погинулих бораца.
Предсједник Предсједништва Борачке организације Невесиње Милан Шиљеговић рекао је да су саборци погинулих јунака данас тужни јер су изгубили другове, очеве, браћу, али и срећни јер знају да њихова жртва није била узалудна, пошто је створена Република Српска.
‒ Ова Спомен соба ће наше хероје учинити бесмртним, а сјећања на њих ће вјечно живјети ‒ поручио је Шиљеговић.
Горан Шаренац је као 19-годишњак ступио у редове Војске Републике Српске.
‒ Било је то вријеме када су се свакодневно губили животи, вријеме које ником не бих пожелио‒ рекао је Шаренац. Истакао је да га радује што је Спомен соба отворена у центру града да трајно свједочи о јунацима који су дали живот за слободу.
Начелник општине Миленко Авдаловић изразио је задовољство што је испуњена жеља борачких органазација да се Спомен соба врати у центар града јер доликује да ту буде сјећање на јунаке.
‒ Сама чињеница да је Невесињска бригада прва у Републици Српској добила Орден Немањића, да је бранила фронт од преко 100 километара и да је имала 479 погинулих бораца довољно говори какву је улогу одиграла у одбрани слободе и стварању Републике Српске ‒ рекао је Авдаловић.
Саша Вујадиновић из Удржења „Насљеђе“ рекао је да су дјеца погинулих бораца поносна што су дочекала да Спомен соба буде враћена на старо мјесто, наглашавајући да је то достојно жртве њихових очева.
У Дому културе одржана је свечана академија са богатим културно – умјетничким програмом. Репертоар посвећен српским јунацима поздрављен је аплаузима. Учествовале су етно групе „Свети Димитрије“ и „Симонида“, народни гуслар Мирослав Шиљеговић и група „Феникс“. Стихове пјесме „Спомен соба“ Новице Телебака Тенија говорио је Горан Дука.
Код Споменика слободе цвијеће су положили посланици у Народној Скупштини РС, делегације борачких организација и општина источне Херцеговине, представници удржења Насљеђе, Ратних ветерана, Организације породица погинулих бораца и несталих цивила, старјешина Војске РС, Трећег пјешадијског РС пука и Удружења Коњичана.
Код Споменика Новици Гушићу положено је цвијеће и одата почаст легендарном команданту.

   

Translate »