ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ДРУГЕ ЛАКЕ БРИГАДЕ

Поменом погинулим борцима, полагањем вијенаца на спомен обиљежје, обраћањем званичника и културно-умјетничким програмом у Луци код Невесиња обиљежен je Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.
Сабораци су оживјели сјећања на вријеме од прије 30 година када је настала ова војна формација мала по бројности, али велика по храбрости њених припадника, по зони одговорности и значају за стварање Републике Српске.
Код Спомен обиљежја на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила свештеник Младен Чалија одржао је помен.
‒ Окупили смо се данас да се сјетимо људи који су поднијели велику жртву да би њихови потомци живјели слободно и достојанствено ‒ истакао је Чалија.
Душко Шаран је са 17 година ступио у редове бригаде и остао до краја рата. Искусио је протјеривање са кућног прага и највеће битке које је водила јединица, али му је најтеже пало што је Дејтон избрисао зону одговорности бригаде.
‒ Након свих искушења било је болно још једном напустити вјековна огњишта и гробове предака ‒ истакао је Шаран.
У име припадника бригаде учесницима скупа сјећања обратио се Драго Глаговац поручивши да данас и поред свих страдања „можемо бити срећни што смо одбранили земљу наших предака“. Истакао је војничке врлине и пожртвованост припадника бригаде издвојивши посебно команданте Бора Антеља и Миленка Лаловића и официре Владимира Ковачевића и Арсена Граховца.
Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић указао је на судбину Срба из Коњица који су се тако пожртвовано борили за Републику Српску, да би Дејтонским споразумом њихова надања и очекивања била изневјерена.
‒Утјеха је што смо добили заједничку кућу Републику Српску коју треба да његујемо, бранимо и израђујемо ‒ истакао је Авдаловић.
Предсједник Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац за Другу лаку бригаду је рекао да је била јединствена по много чему.
‒ Припадници ове јединице су радили, стварали и организовали живот, а у исто вријеме били на првој линији одбране ‒ истакао је Шиповац. Он је подсјетио да је ово прва бригада у Војсци РС која је на своје униформе ставила грб Немањића.
‒ Овакви скупови треба да нас сабирају и подсјећају да само слогом и заједништвом можемо градити и чувати Републику Српску ‒ закључио је Шиповац.
Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Александар Савић рекао је да је данас привилегија бити у Невесињу, мјесту које је поднијело највеће жртве у току Отаџбинског рата. Он је истакао да је Херцеговина кроз историју увијек била стуб слободе, а да данас духовно и интелектуално представља значајан сегмент српског народа.

Вијенце и цвијеће код Спомен обиљежја су положили представници општинских борачких организација из Херцеговине и Републичке борачке организације, општина Невесиње и Билећа, Трећег пјешадијског РС пука, Извиђачко-диверзантског вода, Удружења Коњичана РС, те удружења породица погинулих бораца и несталих цивила, стрјешина Војске РС и цивилних жртава рата.
У културно-умјетничком дијелу програма наступиле су етно групе „Свети Димитрије“ и „Симонида“, гуслар Сњежан Глоговац и пјесник Јован Братић.

   

Translate »