Обиљежено 27 година од ослобођења Срба из Смолуће, Тиње и Потпећи

У Бијељини је 30. августа служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа на споменик 150 погинулих бораца и цивила Смолуће, Потпећи и Тиње, обиљежено 27 година од пробоја Војске Републике Српске  из окружења и ослобађања 7.000 Срба који су четири мјесеца били о обручу непријатељских снага.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић је присуствовао обиљежавању, те је у обраћању навео да је народ овог краја четири мјесеца био у окружењу и водио тешку борбу.

– Борба у окружењу спада у најтеже облике оружаних дејстава. Она је доказ високог нивоа свијести, изузетног патриотизма, херојства и јунаштва тог народа који није послије прве битке „бацио копље у трње“, предао се и напустио вјековна огњишта, него је наставио у јединицама ВРС борбу за одбрану Српске – рекао је Савчић.

Он сматра да би ова натчовјечанска борба требало да се нађе у свим уџбеницима историје Републике Српске и у наставним плановима и програмима школа у Српској и Србији.

– Чини ми се да је ова славна битка мало потцијењена. Могли су ти људи да нађу и друго рјешење, али нису хтјели да пристану да буду робови, грађани другог реда или да на други начин нестану са тог простора – рекао је Савчић новинарима.

Он је истакао и одличну акцију јединица ВРС које су вршиле деблокаду овог подручја, одлично садејство снага из обруча и оних које су вршиле деблокаду и коначно нашле излаз и спас за неколико хиљада сународника.

– Нажалост, као и у многим другим биткама, и на овом подручју су се дешавале ствари које су у супротности са међународним ратним правом. Међутим, пошто су жртве Срби и пошто су они етнички очишћени, онда одговорности углавном нема, чак је такав парадокс да се одговорност тражи за припаднике ВРС и српског народа који је бранио своја огњишта – рекао је Савчић.

Предсједник Борачке организација Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да су велику голготу и стравична страдања преживјели становници ова три села, али су по изласку на слободну територију наставили да као припадници ВРС помажу њеном очувању.

– На овом споменику уклесана су имена њих 150 и ми смо данас ту да поручимо да их никада нећемо заборавити – истакао је Стевановић.

Дан сјећања на пробој код Смолуће, Потпећи и Тиње обиљежен је на Градском гробљу у Пучилама гдје је подигнут споменик за погинуле борце и цивиле ових српских села.

Ослобађење више од 7.000 становника Смолуће, Потпећи и Тиње, који су 1992. године четири мјесеца били у окружењу непријатељских муслиманских паравојних формација, у Борачкој организацији сматрају једном од најхуманијих и најорганизованијих битака Војске Републике Српске.   

Translate »