Обиљежен Међународни дан несталих

У организацији Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске и ове године обиљежен је 30. августа Међународни дан несталих. Чланови Одбора су већ традиционално положили вијенце на три спомен костурнице у Републици Српкој, у Бањој Луци, Источном Сарајеву и Невесињу, али је помен одата и у свим општинама и градовима Републике Српске.

Централни помен одржан је у Бањој Луци гдје су представници Одбора породица погинули и заробљених бораца предвођени предсједиком Одбора Зораном Видићем положили вијенаце и одали почаст борцима и цивилима Републике Српске за којима се још увијек трага.

Предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске Зоран Видић рекао је новинарима да Српска још трага за 1.660 несталих лица, од чега 814 бораца и 846 цивила.

„Прошле године смо поменули исте ове бројеве, а то значи да процес тражења несталих Срба потпуно стоји“, указао је Видић.

Видић је рекао да Борачка организација Републике Српске апелује да надлежне институције процес тражења несталих Срба убрзају и окончају.

Вијенце на Спомен-костурницу на Новом гробљу у Бањалуци положили су и помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић и делегација бањалучке Борачке организације.

Обиљежавању овог догађаја присуствовали су и представници Института за нестала лица БиХ.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић изјавио је да је процес тражења несталих Срба у застоју и да Српска још тражи 1.660 несталих лица.

„Институт за нестала лица БиХ није оправдао разлоге свог оснивања, јер је процес тражења несталих дубоко хумано питање“, рекао је Граонић након полагања вијенаца на Спомен-костурницу у Бањалуци.

Граонић је апеловао да представници Института за нестала лица БиХ престану са политизацијом овог процеса и злоупотребама овлаштења која имају, те да омогуће породицама српских жртава да дођу до истине и на достојан начин сахране њихове посмртне остатке.

„Апелујем, такође и да сва одговорна лица на нивоу БиХ и међународне заједнице изврше додатни притисак на Институт за нестала лица БиХ да предстане са политизацијом и коначно почне да ради правично и за породице несталих из Републике Српске“, поручио је Граонић.

Он је рекао да је проблем је за проблем 650 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака који се годинама налазе у три спомен-костурнице Републике Српске одговоран Институт за нестала лица БиХ, јер су породице несталих из Српске дале крв, а узети су и коштани узорци за ДНК анализу.

„Лабораторије за ДНК анализу у Институту требају да укрсте те податке. Поставља се питање због чега се српске жртве занемарују у процесу идентификација, док приоритет имају бошњачке и хрватске жртве рата?“, упитао је Граонић.

Обиљежавање у Источном Сарајеву

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на улазу у Спомен-костурницу у Миљевићима у Источном Сарајеву, у којој се налазе неидентификоване српске жртве, представници борачких организација и општина Сарајевско-романијске регије обиљежили су Међународни дан несталих.

Велико разочарење према свим институцијама које се баве питањима несталих изразио је Горан Шеховац, предсједник Скупштине ОБО “Илиџански Борац”,  те је посебно нагласио питање несталих Срби са подручја Сарајевско-романијске регије током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

– Упорно се кроз бошњачку политику и судство српски народ жели приказати као онај који је одговоран за све лоше на овим просторима. Неправда је да породице још увијек нису сахраниле своје најмилије и да још увијек, након више од 20 година трагају за њима – рекао је Шеховац.

Шеховац је нагласио да ће се из борачке организације извршити притисак на српске представнике на државном и републичком нивоу како би се убрзало проналажење и идентификација несталих Срба.

Након дугог низа године неке од 1.660 несталих биће немогуће идентификовати јер 24 године након завршетка рата, умрли су и најближи сродници тих несталих.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево, Мирослав Лучић, истакао је да се још увијек, након 24 године од завршетка рата, скривају информације о несталим борцима и цивилима који су страдали у том периоду, Лучић је нагласио да је то антицивилизацијско понашање подржано од различитих тијела као што је и Комисија за истраживање несталих особа.

– Може се закључити да постоји једна велика опструкција којој се можемо супротставити само ако смо јединствени – додао је Лучић.

Члан одбора породица погинулих бораца БОРС-а из Сарајевско-романијске регије Немања Мочевић истакао је да послије дешавања у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату Република Српска трага за укупно 1660 несталих лица од чега је 814 војних лица, а 846 цивила.

– У три Спомен костурнице у РС налази се 650 неидентификованих тијела од чега у Спомен костурници у Бањалуци 311, Источном Сарајеву 274 , Невесињу 65. Тај број је идентичан као и прошле године, што значи да није пронађено нити идентификовано ни једно лице, што је страшан податак који говори да је надлежна институција за тражење несталих у тоталном застоју и опструкцији српских жртава – истиче Мочевић.

– Крајње је вријеме за активније покретање процеса за шта позивамо надлежне институције и њихове представнике из реда српског народа да, у сарадњи са свим невладиним организацијама везаним за питање несталих, почну са озбиљним радом или да се изјасне уколико су немоћни – додао је он.

 

Обиљежавање у Невесињу

И у Невесињу је 30. августа на пригодан начин обиљежен Међународни дан несталих.

Представници Општинске борачке организације Невесиње, Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Невесиње, Општинских борачких организација Источне Херцеговине и Општине Невесиње положили су цвијеће и упалили свијеће на Спомен костурници у Невесињу у помен на нестале борце и цивиле.

Слободан Илић, предсједник Координационог одбора Борачких организација Источне Херцеговине указао је на проблем тражења Срба несталих током протеклог рата.

„Обиљежавајући Међународни дан несталих, након 24 године од Одбрамбено-отаџбинског рата, борци Херцеговине са жаљењем констатују да је процес проналажења несталих лица српске националности разочаравајуће спор“, рекао је Илић.

Он је оцијенио да је Институт за нестале БиХ од почетка рада био у функцији само несталих Бошњака у потпуности занемарујући процес тражења несталих Срба.

„Проблем несталих особа је једно од најтежих насљеђа протеклог рата. Борци Херцеговине ће, у складу са својим могућностима, настојати да помогну породицама да пронађу своје најмилије“, закључио је Илић.

Међународни дан несталих установљен је 1981. године и од тада се обиљежава у свијету са циљем да се скрене пажња на проблем несталих лица.

Република Српска још увијек трага за 1660 несталих лица, од чега је 814 бораца и 846 лица.

У спомен костурницама у Републици Српској налази се укупно 650 неидентификованих тијела, од тога у Бањалуци 311, Источном Сарјеву 274 и у Невесињу 65 тијела. Укупан број несталих лица у протеклом рату за којима је до сада трагала Република Српска је 5 528.   

Translate »