Сјећање на 65. Заштитни моторизовани Пук

У Источном Сарајеву 31. августа је одржано традиционално дружење припадника 65. Заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске чијих је више од 80 припадника дало животе за Српску у протеклом Oдбрамбено-отаџбинском рату, а више од 300 рањено.

Ратни командант овог пука а садашњи предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић подсјетио је да је ова јединица прошла сва ратишта, углавном она на којима је било најтеже, а посебно велики број дејстава извела је у зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса.

Предсједник Савчић је истакао да је пук посебно велику улогу одиграо 16. јуну 1995. године, који се данас обиљежава као Дан одбране Сарајевско-романијске регије.

– Пук је десетковао Седму муслиманску бригаду и остале муслиманске јединице које су нападале на нашем правцу. За ту херојску борбу, за изузетно добро организовану одбрану добили смо похвалу команданта Главног штаба која је упућена свим јединицама ВРС као примјер јунаштва, одлучности и спремности да се брани и одбрани слобода и територија српског народа – рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, овај пук био је најмлађа јединица ВРС чији су састав, углавном, чинили млади војници, регрути на редовном одслужењу војног рока којима је обука трајала два мјесеца, а послије тога су упућивани на најтеже борбене задатке, поготово батаљон Војне полиције, Прва и Друга чета, Диверзантски одред.

– Дешавало се да смо морали да ангажујемо и војнике који су тек дошли у војску. Сјећам се да сам једном на ратиште морао да одведем војнике који су били 19. дан у војсци. Прва смо јединица ВРС која се попела на Игман још у мају 1993. године – истакао је Савчић.

Он је навео да је посљедње борбено дејство пук имао између Приједора и Санског Моста, гдје је, уз садејство осталих јединица ВРС, спасио пад Приједора.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић који је присуствово обиљежавању подсјетио је да је ова најелитнија јединица ВРС за допринос у оружаној борби одликована Орденом Милоша Обилића, а основна улога им је било заштита Главног штаба.

– Али, она је извршавала најсложеније борбене задатке на најтежим дијеловима ратишта. Тамо гдје су наше јединице биле под највећим ударима употребљавана је ова јединица, односно гдје је требало извршити пробој непријатељских положаја – нагласио је Милуновић.

Он је навео да је риједак случај, као Савчићев примјер, да је као командант рањен три пута, али се сваки пут враћао у јединицу након медицинске рехабилитације.

– Окупшили смо се да одамо почаст погинулим припадницима јединице јер се каже да ратник не умире када погине него када буде заборављен – рекао је Милуновић.

Министар је оцијенио да се константно побољшава статус демобилисаних бораца и да ће борачким додатком до краја ове године бити обухваћено око 80.000 демобилисаних бораца, те истакао да се сваке године радило и на побољшању материјалног положаја кроз стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, што ће бити бити настављено и наредне године.

Предсједник Удружења 65. заштитног моторизованог пука Зоран Бенак рекао је да је њихов циљ очување традиције, борба за побољшање статуса демобилисаних бораца ВРС и учесника рата и евоцирање успомена на погинуле припаднике ове јединице кроз коју је прошло око 5.000 војника.   

Translate »