Обиљежено 25 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде Полиције

Борци Другог одреда Специјалне бригаде Полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске обиљежили су 10. марта у Шековићима 25 година од формирања ове ратне јединице.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Други одред формиран је 10. марта 1993. године у Шековићима, а у ратним дејствима, које је водио на готово свим ратиштима у Републици Српској, изгубио је 21 припадника, док је велики број бораца теже или лакше рањен.

Обиљежавање је почело свечаним постројавањем бораца Другог одреда и парастосом у Цркви Светог Прокопија у шековићком насељу Тишча, гдје је Одред формиран, а потом су учесници скупа положили цвијеће у Спомен-соби, у којој се чува успомена на погинуле припаднике ове јединице.

Ратни командант јединице Милош Ступар, који је и члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске, рекао је да су припадници ове јединице послије рата изложени прогону и неправедним хапшењима, те да се том проблему не придаје потребна пажња.

“Посебно су угрожена лица против којих се воде кривични поступци пред Судом и Тужилаштвом БиХ, јер је тај суд само Србима”, рекао је Ступар.

Предсједник Борачке организације Српске, генерал Миломир Савчић истакао је да је ову јединицу красила велика храброст.

„Много је лакше формирати елитну јединицу бројног стања 100-200 људи у неком великом граду са 100-200 хиљада људи. Овдје је то заиста подвиг, што просто говори о генетици овог народа, о њиховој сталној борби за слободу на овим просторима.“, казао је Савчић.

Он је додао да је овај датум историјски веома важан, не само за општину Шековићи, регију Бирач, Министарство унутрашњих послова, већ и за цијелу Републику Српску.

“Одред представља најелитније борце које је Република имала и зато они заслужују сваку врсту поштовања, поготово они који су животе уградили у темеље Републике Српске, али и сви остали припадници Другог одреда”, рекао је Савчић.

Овом приликом предсједник Савчић је уручио Плакету Борачке организације Републике Српске ратном команданту Другог одреда Милошу Ступару као знак захвалности за изузетан доприос на плану јачања и афирмације Борачке организације Републике Српске.

Постројавање јединице обавио је замјеник ратног команданта Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске Љубиша Боровчанин, који је казао да је Други одред током ратних дејстава дао велики допринос у стварању Републике Српске, али и огромне жртве.

“Ово је значајан дан за нашу јединицу и за ово подручје. Овдје се присјећамо погинулих припадника јединице и евоцирамо успомене на њен ратни пут. Ово је једна од ријетких јединица која апсолутно личи на народ који ју је изњедрио”, рекао је Боровчанин.

Скупу у Шековићима присуствовали су и ратни командант Специјалне бригаде МУП-а Горан Сарић, представници осталих одреда Специјалне бригаде, те руководства општинских и регионалних борачких организација Бирча.

Поводом обиљежавања годишњице формирања Другог одреда, у шековићком Дому културе одржана је и свечана академија уз пригодан културно-умјетнички програм.

Кроз Други одред специјалне бригаде МУП-а Републике Српске прошло је око 250 људи, углавном становника Шековића, Тишче, Власенице и околних мјеста.

   

Translate »