У Броду организован пријем за мајке хероја

Општинска Борачка организација Брод организовала је  8. марта традиционални пријем за мајке погинулих бораца из ове општине, којем је ове године присуствовало 67 мајки погинулих бораца.

Пријему је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Свим  мајкама  уручен је пригодан  новчани поклон од  100 КМ,  цвијет као симбол пажње, уникатна честитка коју сваке године  израде дјеца из Удружења „Корак наде“ (удружење дјеце са посебним потребама), као и уникатан поклон које су израдили станари ЗЕВ „Борачка зграда“. Новчана средства за поклон мајкама обезбиједила је општина Брод, односно начелник општине.

Генерал Миломир Савчић се обратио мајкама пригодним ријечима.

“Заиста ми је велико задовољство и част да вас видим, да вас поздравим да одам своје дужно поштовање вама које сте истински јунаци последњег рата.

Као активан учесник прошлог рата као командант најелитније елитне јединице,  најмлађе јединице ВРС, био сам убијеђен да сам тамо и у том периоду  срео највеће јунаке у  нашем рату.

Послије рата сам упознао једне нове хероје за које нисмо знали, а то сте ви! Само сте ви могле родити јунаке спремне да својим грудима, прсима и животима стану да заштите свој народ и своју територију и да није било њих не би данас било ни Републике Српске. Не би било ни слободе, не би било ни овог живота без обзира што је понекад и тежак и са пуно проблема, али наш је.

Упознао сам много мајки погинулих бораца али су све достојанствене и поносне на своје синове без обзира што је губитак тежак и ненадокнадив. Памтим ријечи једне мајке која је изгубила два сина, близанца. Рекла ми је да никад није плакала ни сузу пустила пред другима. Каже “нека плачу мајке које нису родиле Душка и Мишка.”

И осјећам велику одговорност када се обраћам мајкама. За мене лично осми март није дан жена он је дан мајки које су своје синове дале за државу. Ми можда то не цијенимо сви заједно довољно и размишљам овог тренутка, када гледам вас, да ви заслужујете да имате посебан дан у Републици Српској, дан са достојанством, поносом” казао је у свом обраћању предсједник Савчић.

Митра Јелић, мајка погинулог борца казала је да захвална члановима Борачке организације који на једно мјесто окупе све мајке Брода и њима поклоне пажњу.

„Овај дан за мене значи пуно зато што то значи да нисмо заборављене од наше општине, од наше Борачке организације  и зато им се захваљујем у име свих мајки јер нас се сјете сваке године и пруже нам  олакшање и подршку“  рекла је Митра која је у рату изгубила сина Предрага, док је њен други син Ненад након рањавања у рату остао без руке.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић рекао је  да у овој организацији знају да мајкама, која су изгубиле синове, туга и бол не престају ни након више од 20 година.

– Свјесни смо да ни један дан за њих не представља срећу, али ипак тражимо начин да се одужимо – рекао је Видић.

И начелник општине Брод Илија Јовичић је у свом обраћању напоменуо да су мајке погинулих бораца заслужиле  много више пажње и бриге сваки дан, али да је ово један скроман начин да се изрази њима захвалност.

   

Translate »