Крсна слава Борачке организације Бијељина

Положај борачке популације протеклих година много је побољшан, али је и даље неопходно радити на повећању одређених права и запошљавању демобилисаних бораца – поручено је у Бијељини на прослави Света три јерарха – крсне славе градске Борачке организације којa је прослављена 12. фебруара ове године.

Борци су поносни јунаци и не треба да буду социјална категорија. Немамо закон у својим рукама, али апелујемо на Владу РС и локалне управе да обрате више пажње на борачку популацију – истакли су у Борачкој организацији Бијељина.

„Ја не бих везао учешће у рату са ратним стажом. Бар за незапослене демобилисане борце може да се нађе рјешење да добију минималну пензију“, истакао је предсједник Борачке организације Бијељине Миодраг Стевановић.

Коментаришући изјаву премијера Српске Радована Вишковића да Влада за сада нема средства да повећа борачки додатак, Стевановић је рекао:  „Сигурно да нисмо задовољни тиме, нисмо ми људи рушиоци, револуционари, треба у Влади да купе нова аута, али треба и борцима одвојити дио колача“.

Обиљежавању је присуствовао и Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је рекао је да је у прошлој години учињен значајан искорак по питању права демобилисаних бораца и исплате редовног мјесечног додатка.

„Ми смо за 6.109 бораца који су 1. јануара ове године навршили 60 година омогућили да добијају мјесечни додатак, па је зато настала она заврзлама има ли пара за борачки додатак или нема. Пара има. Влада годишње даје за борачки додатак 70 милиона марака „, казао је Савчић.

Кум славе Миле Пејчић, који је шеф Кабинета градоначелника Бијељине, поручио је да ће градска управа и даље помагати борачкој популацији, апелујући да је сада, више него раније, неопходно јединство бораца.

За допринос у раду градске борачке организације у Бијељини уручена су одликовања начелнику Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Бијељине Радомиру Марјановићу, директору компаније која највише помаже борачкој популацији Љубиши Росићу и пензионисаном генералу полиције Републике Српске Горану Сарићу.

У пригодном обраћању генерал Сарић захвалио је за одликовање које му је уручено. „Ипак је то прво мирнодопско признање за 23 године и много значи. Ово је мој град, моји људи, ја овдје живим и тим прије признање ми много значи, без обзира на сва ратна која сам добио“, рекао је Сарић.

На подручју Бијељине данас живи око 20.000 демобилисаних бораца, а 2.000 је погинуло за одбрану Семберије и Републике Српске у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.   

Translate »