Сједница Предсједништва БОРС-а

Предсједништво Борачке организације Републике Српске одржало је у Бањој Луци 05. фебруара ове године 25. сједницу Предсједништва у овом сазиву, уједно прву сједницу у 2019. години. На сједници су се нашла уобичајена питања које Предсједништво разматра на крају једне и почетку нове календарске године, као што је попис средстава и имовине, али се расправљало и о врло важним питањима која се односе на борачку популацију као што је питање борачког додатка, стамбено збрињавање борачких категорија, али и обиљежавање Дана Борачке организације РС – Дана бораца.

По устаљеном обичају сједница је почела минутом ћутње којом је одата почаст свим погинулим и умрлим борцима Републике Српске, а потом се прешло на разматрање тачака дневног реда. Осим чланова Предсједништва сједници је присуствовао и предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Радомир Граонић те Маринко Драгишић, предсједник Одбора борачко-инвалидске заштите Народне скупштине РС.  

Анализирајући реализацију закључака са претходне сједнице Предсједништво је утврдило да је учешће Борачке органзације у Свечаном дефилеу поводом Дана Републике могло бити запаженије, те су чланови Предсједништва одлучили да у року од двије седмице доставе своје приједлоге, примједбе и сугестије о учешћу БОРС-а у обиљежавању Дана Републике, на основу којих ће се сачинити коначан приједлог БОРС-а и упутити предсједнику Републике као предсједнику Одбора за обиљежавање Дана РС.

Расправљајући о предстојећем обиљежавању Дана Борачке организације РС – Дана бораца Предсједништво БОРС-а је усвојило закључак којим се од Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС тражи измјена Календара обиљежавања значајних датума, односно да се приоритет при обиљежавању 14. фебруара даје Дану Борачке организације – Дану бораца, а не обиљежавању Првог српског устанка те да ова формулација стоји и у Календару обиљежавања значајних датума. Закључак је био и да се убудуће омогући централно обиљежавање Дана Борачке организације РС – Дана бораца и у другим градовима и општинама РС, пошто је послиједњих година уобичајено да се овај датум обиљежава у Вишеграду.

Такође, Предсједништво је усвојило и одлуку да се од Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС тражи да се општинска или градска борачка организација на чијем подручју с е врши обиљежавање значајних датума, уврсти у званичан протокол обиљежавања без обзира да ли се ради о обиљежавању догађаја из Одбрамбено-отаџбинског рата или неког другог периода.

У расправи о питањима из области борачко-инвалидске заштите Предсједништво је информисано од стране Радомира Граонића да министарство рада и борачко-инвалидске заштите није било у могућности да на почетку ове године увећа основицу за борачка давања због одлуке Уставног суда РС да борац након што напуни 60 година има право на мјесечни борачки додатак од првог дана у наредном мјесецу. Због ове одлуке у право је ове године ушло више од 6000 нових корисника због чега ће бити значајно повећана издвајања за борачки додатак. Граонић је рекао да се повећање основице може разматрати кроз ребаланс Буџета РС који ће услиједити током године.

У расправи која је услиједила чланови Предсједништва изнјели су своје ставове по којима треба тражити повећање права борачких категорија барем у одређеном обиму те да би о овим питањима требало разговарити са представницима институција РС. Стога је Предсједништво донијело закључак да се организује радни састанак Предсједништва са премијером РС и ресорним министрима, али да ће се претходно организовати припремна сједница Предсједништва на којој ће бити дефинисана најзначајнија питања из области борачко-инвалидске заштите. Планирано је да тематска сједница Предсједништва буде у марту, а састанак са предсједником Владе РС планиран је за април 2019. године.       

Translate »