Годишњица пробоја “Коридора” обиљежена на Дугој Њиви

Код Спомен-обиљежја на Дугој Њиви код Модриче, парастосом за погинуле припаднике Војске Републике Српске, министарства унутрашњих послова Српске и Републике Српске Крајине, полагањем вијенаца и цвијећа и пригодним обраћањима обиљежена је 31 година од пробоја “Коридора”.

Обиљежавању на Дугој Њиви присуствовали су предсједник Борачке организације Радан Остојић, предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић, представници великог броја градских и општинских борачких организација, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, представници више градова и општина, делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и остале званице и бројни грађани.

Операцију “Коридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена је јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана. У окружењу на подручју од Добоја до Книна било је око милион и по људи.

Директан повод за акцију “Коридор живота” била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција “Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена је 6. октобра ослобођењем Брода и изласком српске војске на ријеку Саву.

У операцији “Коридор” погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 1 припадник МУП-а Републике Српске Крајине.

“Видовдан – пробој Коридора” обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске као историјски догађај од републичког значај.   

Translate »