Борачкa организацијa обиљежила 30 година постојања

Борачка организаиција Републике Српске свечано је 27. јуна 2023. године обиљежила 30. годишњицу свог оснивања и постојања.

Тим поводом одржана је Свечана академија у Банском двору у Бањој Луци, а присуствовали су јој поред садашњег и бивших руководстава БОРС-а и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко инвалидске заштите Данијел Егић, те други бројни угледни гости из јавног живота Републике Српске.

Обиљежавању су присуствовале и делегације бројних општинских и градских борачких организација.

У свом обраћању на Свечаној академији Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да се циљеви и задаци Борачке организације састоје у одбрани тековина Одбрамбено-отаџбинског рата, Републике Српске, те да се Борачка организација бори за права борачких категорија.

 „Приоритет нам је очување Републике Српске јер је то услов опстанка српског народа на овом простору. То смо дужни да урадимо према 23.000 погинулих бораца, али и према будућим генерацијама, да им оставимо Републику Српску бољу, љепшу и економски просперитетнију“, поручио је Остојић у свом обраћању на Свечаној академији.

Подсјетио је да је Борачка организација Републике Српске невладина организација основана 1993. године, да окупља борце Војске Републике Српске који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Влада Републике Српске утврдила је Борачкој организацији у октобру 2007. године статус организације од посебног интереса за Републику. Основни циљ Борачке организације је очување Републике Српске, побољшање материјалног и друштвеног положаја борачких категорија и његовање традиције Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је велика част бити борац и да се то веома цијени у српском народу који је дужан да прича о својим јунацима из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата.

Додик је истакао да Срби морају да знају да могу рачунати само на своје снаге, те да је српски народ једини који има државни капацитет на овим просторима.

„Не смијемо као народ да ћутимо о нашим јунацима, те да их одбацимо само зато што другима не одговарају и зато што леже по тамо неким казнионицама“, рекао је Додик на Свечаној академији.

Он је изразио задовољство што ће Бањалука, захваљујући напорима Владе Српске и управе овог града, ускоро добити Централно спомен-обиљежје. „Имамо потребне дозволе, средства која је обезбиједила Влада и Град, те ће веома брзо почети изградња овог обиљежја на једном од најекслузивнијих мјеста у граду преко пута Градске управе“, рекао је Додик. Он је истакао да је борба за Републику Српску била тешка, као што је то и данас, те да је Српска велики историјски добитак.

„Наша вјечита дужност је не само да одајемо помен тим људима, него да им будемо трајно захвални што су нам били претходница јуначке борбе у периоду Одбрамбено-отаџбинског рата“, рекао је Додик. 

Додик је нагласио да је БОРС важан друштвени, социјални, али и политички коректив у процесима који су значајни за стабилност и статус Српске. Он је изразио задовољство што је Република Српска успјела да се сачува од најезде која је изгледала да ће обесмислити све због чега су борци дали животе.

„Све то смо превазишли и ставили се на колосијек који води даљем јачању Српске и БОРС је у том погледу важан, да очува и шири патриотизам, јача вјеру у Српску, као и да чува сјећање на погинуле борце“, казао је Додик.

Протонамјесник Драган Грујић који се на Свечаној академији обратио као изасланик Епископа бањалучког Јефрема, истакао је значај формирања Војске Републике Српске која је извојевала највећу српску побједу у 20. вијеку.

„Војска Републике Српске је рођена из косовског завјета и празника Видовдана“, навео је Грујић у обраћању и истакао да Косовска битка никада за Србе није завршена – она траје и данас. Он је рекао да косовски завјет и Видовдан уче да је дужност и обавеза сјећати се оних који су дали животе, чиме им се указује највеће поштовање и најсветији помен. Грујић је нагласио да Републику Српску чува и његује Борачка организација Републике Српске којој је пожелио пут предака и побједника славних битака.

„Да чува истрајно тековине Војске Републике Српске и да чува Српску“, поручио је протонамјесник Грујић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је поводом 30 година Борачке организације да жртве дате за Републику Српску нису биле узалуд јер је Српска данас гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Егић је рекао да је вријеме у којем је настајала ова организација било тешко, неизвјесно, те обиљежено свакодневним оплакивањем жртава које су гинуле.

„Данас имамо Републику Српску коју треба заједно да чувамо и будемо поносни на оно што смо створили“, рекао је Егић. Он је истакао да ће Министарство наставити да ради на побољшању статуса бораца. „На добром смо путу да направимо значајан помак у том правцу. Српска је свих ових 30 година нападана, борба за њен опстанак и даље траје и морамо показати заједништво како бисмо је сачували“, рекао је Егић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска створена, али да борба за њен опстанак и даље траје, због чега су јој потребне све организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, које ће скупа са институцијама да бране њене тековине.

Вишковић је рекао је да је Влада Српске захвална за све активности које Борачка организација Републике Српске предузима сваки пут када се појаве напади на Српску. „Руководство БОРС-а је увијек изашло у јавност и слало поруке да брани интересе Републике Српске. Српску јесмо створили, али некада је теже одбранити“, рекао је Вишковић прије почетка Свечане академије у Бањалуци.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске наставити да води рачуна о материјалном статусу бораца и да га побољшава из године у годину.

„Од почетка 2019. године до данас буџет Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске је повећан за 105 милиона КМ или 42 одсто. То није довољно и треба да радимо и у будућности на повећању овог буџета јер су борци то заслужили“, рекао је Вишковић.   

Translate »