Дан Ослобођења Зворника, 09.04.1992. – 09.04.2021.г.

 

ЗВОРНИК- У Зворнику је данас обиљежен 9. април – Дан ослобођења града, а тим поводом служен је помен и положени вијенци на централно спомен-обиљежје за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили представници Градске борачке организације, борачких организација проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата, Представници Градске управе града и Полицијске управе, и одборници Скупштине града Зворника.

Предсједник градске Борачке организације у Зворнику Лазар Ристић рекао је  да је 9. јануар 1992. године, када је град ослобођен од муслиманских паравојних формација, као што су „Патриотска лига“ и „Зелене беретке“, важан за даљи развој догађаја који су слиједили у ратном периоду.

„Град је, када су протјеране муслиманске паравојне формације, почео да функционише нормално, али је, нажалост, гранатиран у више наврата и у тим нападима било је и погинулих“, рекао је Ристић.

Он је нагласио да је прва жртва 9. априла 1992. године у Зворнику била српска. Тај дан убијен је Раде Радовић звани Лука у санитетском возилу, а дан послије убијен је заставник Милко Станојевић, док је рањено неколико бораца у засједи коју су организовали Муслимани из Сапне, тадашње мјесне заједнице Зворника.

Ристић је рекао да градска Борачка организација планира да уради спомен-плочу у знак сјећања на Радовића, као прву српску жтрву, што је доказ да је српски народ само бранио своја огњишта од агресивне муслиманске политике из тих година.

Скуп је одржан у складу са свим прописаним епидемиолошким мјерама, услед чега је био присутан мањи број лица, него што је уобичајено приликом обиљежавања овог догађаја.   

Translate »