У Бањалуци одржана Свечана академија поводом Дана Републике Српске

Извођењем химни “Моја Република” и “Боже правде” почела је Свечана академија поводом Деветог јануара и обиљежавања 30 година од настанка Републике Српске.

Академији су присуствовали патријарх српски Порфирије, руководство Републике Српске, Србије и многи други гости међу којима и предсједник Предсједништва БОРС-а Александар Савић.

Минутом ћутања одана је почаст за све борце и цивиле погинуле у претходном рату.

Предсједница РС Жељка Цвијановић у свом говору рекла је да је 9. јануар нераскидива веза између српског народа.

Република Српска је сачувала српско име и презиме и православну вјеру, изјавила је предсједник Владе Србије Ана Брнабић на свечаној академији поводом Дана Републике.

Брнабићева је честитала Дан Републике Српске, истакавши да заједно обиљежавају овај важан јубилеј 30 година, те нагласила да јој је част што је ту, те је пренијела поздраве и честитке предсједника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да Република Српска није само топоним, већ симбол непристајања на нестанак и одлазак.

“Република Српска је израз наше жеље да живимо по својим правилима, да живимо са свим другим људима добре воље. Република Српска није настала из ината и пркоса, већ из страха да нам се други пут у истом веку не понови геноцид”, рекао је Додик.

Милорад Додик је истакао да Република Српска има право и територију, народ, и право да тежи да буде самофункционална.

Патријарх Порфирије је поздравио окупљене уз традиционални поздрав „Мир Божији, Христос се роди“.

“Овим речима поздрављам вас православни народе српски, верна децо Светог Саве. Као што знате, овде сам један од вас, свој на своме, поздрављам вас онако како брат поздравља рођеног брата. Истим поздравом који објављује долазак Богомладенца Христа, упућујем најсрдачније жеље за мир свима који живе на благословеним просторима Републике Српске и БиХ”, рекао је патријарх.

Поглавар СПЦ је подсетио да како бисмо се боље разумjeли, морамо да разговарамо и да водимо дијалог, а онда да то исто чинимо и са другима. Зато вечерас одзвањају речи мог претходника патријарха Павла: „У дијалогу, ако хоћемо да нас други чују, морамо имати јаке аргументе, а благе речи“ – рекао је патријарх Порфирије.

    

Translate »