Откривена Спомен-плоча мајору Милану Тепићу

У Бањалуци је 8. јануара 2022. године, поводом Дана Републике, откривена спомен-плоча мајору Милану Тепићу у улици која носи име овог хероја.

Спомен-плочу открили су син мајора Тепића, Александар и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

У име Борачке организације Републике Српске откривању Спомен плоче присустовао је Душан Мастикоса, члан Предсједништва Борачке организације.

Александар Тепић истакао је, уз захвалност што се у улици која носи име његовог оца поставља још једно обиљежје, да је ово доказ да овај народ зна свој пут све док се сјећа хероја.

Градоначлник Станивуковић је овом приликом поручио да је мајор Тепић својим подвигом свима одржао лекцију како се брани слобода, народ и отаџбина, додајући да ће се о Тепићевом посљедњем дану причати све док је српског народа.

Мајор Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА у Бјеловару, не желећи да непријатељу преда складиште са оружјем.

Због овог чина, Tепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Његово име данас носе улице у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату.

„Једном људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко“, написао је у посљедњем писму мајор Милан Tепић.   

Translate »