Спомен-обиљежје за погинуле борце ВРС села Јањила и Капљух

У селу Јањила у општини Босански Петровац у Федерацији БиХ откривено је 14. октобра спомен-обиљежје за 25 погинулих бораца Војске Републике Српске и осам цивилних жртава из овог села и сусједног села Капљух, који су погинули у протеклом Oдбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске (БОРС) Горан Рогић који је положио вијенац на Спомен обиљежје и подсјетио на важност чувања сјећања на све жртве протеклог рата.

“Спомен-обиљежје има још већи значај јер је изграђено на територији ФБиХ. Споменик је изграђен у дворишту Цркве Покрова Пресвете Богородице у Јањили, и то довољно говори да ће бити посјећивано и одржавано у наредним годинама”, истакао је Рогић.

Он је рекао да је акцију изградње овог Спомен-обиљежја водила Борачка организација Дринића са двије мјесне борачке организације.

Вијенце су на Спомен-обиљежје положили су начелници општина Дринић и Босански Петровац, те представници борачких организација Дринића, Мркоњић Града и БОРС-а.

Прије рата, у овој петровачкој Мјесној заједници, живјело је око 700 Срба, а до данас се на огњиште вратило њих око 130.   

Translate »