Сједница Одбора ратних војних инвалида

Одбор ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске одржао је 14. октобра у Брчком редовну сједницу на којој је разматран актуелни положај ратних војних инвалида Републике Српске са циљем унапређења овог положаја.

На сједници Одбора указано је на више проблема са којима сe суочавају данас ратни војни инвалиди у Републици Српској, па су као проблеми поменути- стамбено збрињавање, повећање инвалиднина, рехабилтиације ратних војних инвалида, али је поменуто и питање обезбјеђења накнаде за незапослене демобилисане борце млађе од 60 година.

Одбор је након исцрпних расправа донио закључке којима ће се од Владе Републике Српске тражи да личне и породичне инвалиднине буду повећане, да се незапосленим демобилисаним борцима, млађим од 60 година, омогући мјесечно примање и да се ријеши проблем запошљавање дјеце погинулих бораца којих на бироу има око 1400, као и унапређење неких других права ратних војних инвалида.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Радан Остојић је рекао да је овакве закључке Одбор усвојио на сједници још прошле године, али да до данас нису реализовани.

“Констатовали смо да је основно питање којем ми тежимо и тражимо његово рјешавање је повећање висине личне инвалиднине. Тражили смо прошле године 10 посто, али смо добили 1,5 посто. Инсистираћемо и ове године на томе, нећемо од тога одустати. Расправљали смо и око стамбеног збрињавања, запошљавања РВИ, бањске рехабилитације и лијечења. Констатовали смо да ће у наредном периоду руководство Одбора организовати један састанак са представницима министарства рада и борачко – инвалидске заштите гдје ћемо изложити ове проблеме са којим се суочавамо и настојати да нађемо рјешење да би их у сљедећој години ријешили што више”, истакао је Остојић.

Члан Одбора из Фоче Милика Радовић рекао је да је потребно извршити ревизију корисника личне и породичне инвалиднине.

„На тај начин бисмо добили значајно повећање инвалиднина које би ово право превело из категорије која се приближава социјалном давању у категорију давања грађанима заслужним за стварање Републике“, додао је Радовић.

– Ми у Републици Српској имамо око 970 незапослених ратних војних инвалида, те њихов статус треба рјешавати запошљавањем у општинским и републичким институцијама и предузећима “ казао је Радовић.

Статус оних ратних војних инвалида који нису радно способни треба рјешавати у оквиру статуса незапослених демобилисаних бораца, како то кроз преговоре са Министарством и Владом буде договорено, али да то примање буде адекватно људским потребама, додао је он.

Сједници су присуствовали предсједник БОРС-а Миломир Савчић и савјетник министра рада и борачко-инвлаидске заштите за борачка питања Милан Торбица.

Сједници је претходило полагање вијенаца на Споменик погинулим српским браниоцима Брчког.   

Translate »