САСТАНАК РУКОВОДСТВА БОРС-А СА МИНИСТРОМ РАДА И БОРАЧКО ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ

???????? - ????????? - ?????????? ????-?

ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ПРОБЛЕМИ РИЈЕШЕ

Руководство Борачке организације Републике Српске одржало је 29. јануара први радни састанак са новоизабраним министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем и упознало га са свим проблемима са којима се данас суочавају борци Републике Српске и њихове породице, али и Борачка организација Републике Српске. Општа оцјена руководства БОРС-а је да је први састанак са новим министром улио наду да ће ово министарство, али и друга министарства и институције Републике Српске, коначно почети рјешавати нагомилане проблеме са којима се данас суочавају борци Републике Српске и Борачка организација каоорганизација која окупља далеко највећи број бораца и њихових породица.

Састанку су у име БОРС-а присуствовали њен предсједник Миломир Савчић, предсједник Одбора породица погинулих бораца Зоран Видић, предсједник Одбора ратних војних инвалида Војо Гушић и предсједник Предсједништва Душко Милетић, док су у делегацији Министарства рада и борачко инвалидске заштите, поред министра Савановића, били и помоћник министра Душко Милуновић и савјетник министра Милан Торбица.

Најважнија питања о којима се на састанку говорило били су тренутни друштвени статус БОРС-а, тражење и идентификација несталих бораца ВРС, стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, борачки додатак, запошљавање, обиљежавање значајних датума, категоризација и друге сличне теме из области борачко-инвалидске заштите за које је руководство БОРС-а сматрало да морају бити тема радног састанка.

Проблематику породица погинулих бораца министру и његовим сарадницима је предочио предсједник Одбора породица погинулих бораца Зоран Видић, о ратним војним инвалидима и тешкоћама са којима се сусрећу говорио је Војо Гушић предсједник Одбора РВИ, док су о тренутном статусу Борачке организације, проблемима демобилисаних бораца и свукупној проблематици у области борачко-инвалидске заштите и начинима њиховог превазилажења, министра упознали предсједник БОРС-а Миломир Савчић и предсједник Предсједништва Душко Милетић.

У разговору о тренутном друштвеном статусу БОРС-а закључено да Борачка организација мора имати издвојен статус у односу на сва друга удружења проистекла из отаџбинског рата, имајући у виду број чланова Борачке организације, величину, организованост као и чињеницу да је БОРС дјелује у свим општинама и градовима Српске, те је обећано да ће бити предузети и одређени кораци у овом смјеру. Истовремено је договорено да буду подржани сви пројекти за које БОРС затражи подршку од ресорног министарства.

Прихваћен је и приједлог Борачке организације да се обезбједни правна помоћ за српске борце осумњичене по основу наводних ратних злочина, а да се њиховим породицама обезбједи материјална помоћ која ће се реализовати преко фондације „Помоћ“ која дјелује у оквиру Борачке организације.

Први корак у овом правцу десиће се већ средином фебруара када ће двије делегације БОРС-а, поводом обиљежавања Дана Борачке организације,посјетити борце ВРС који по основу пресуда Суда БиХ и судова Републике Српске служе затворске казне у затворима у Фочи и у Туњицама код Бање Луке.

На састанку са министром Савановићем БОРС је отворио и питање тражења несталих и идентификације тијела 657 пронађених српских бораца. Руководство БОРС-а је од стране министра информисано да су уклоњене и послиједње препреке да Завод за судску медицину Републике Српске почне процес идентификације српских жртва. Тако ће овај Завод у будућности обављати све идентфикације и отклонити застој који већ годинама постоји у овом процесу, а већ за неколико дана услиједиће идентификација првих 20 тијела која се налазе у костурницама у Републици, а потом и осталих пронађених посмртних остатака.

Током расправе о стамбеном збрињавању борачких категорија, о борачком додатку и запошљавању бораца и њихових породица, закључено је да су ово врло комплексне и компликоване теме које се не могу ријешити на овом састанку, него захтјевају посебнуанализуна сваку од ових тема.Због тога је договоренода се организују тематски састанци БОРС-а и министарства на сваку од наведених тема. С тим, што је већ на овом састанку договорено да се од краја 2015. године измјени Уредба о стамбеном збрињавању како би се отворила могућност лицима која, из оправданих разлога, нису могла да се пријаве за стамбено збрињавање, да се сада пријаве.

Делегација БОРС-а је изразила и незадовољство поступком додјеле постхумних одликовања погинулим борцима ВРС због чега је заказан састанак са представницима Канцеларије Предсједника РС задуженим за додјелу одликовања.

У разговору о обиљежавању значајних датума који су у надлежности Републике Српске односно Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, БОРС је изразио незадовољство појединим обиљежавањима на којима се минимализује улога БОРС-а, али је договорено да ће конкретне примједебе и приједлози БОРС-а за превазилажење овог стања бити разматрани на првој наредној сједници Одбора.

Теме састанка били су и процес категоризације и ревизија гдје су такође изнесене одређене примједбе и приједлози за отклањање свих уочених недостатака.

Коначно, договорено је да се чешће организују овакви састанци представника Борачке организације и министарства, али да се у рјешавање идентификованих проблема укључе и друге инстицуције Републике Српске.

   

Translate »