САОПШТЕЊЕ

Борачка организација Републике Српске оштро осуђује изјаву предсједника Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недјељка Митровића коју је, коментаришући Буџет и Економску политику РС за 2015. годину, дао медијима 25.12.2014. године и у којој је оцјенио да би требало укинути годишњи борачки додатак и накнаду за одликоване борце а средства усмјерити на запошљавање породица погинулих бораца.

Господин Митровић је овакву изјаву дао и поред чињенице да је присуствовао састанку са премијером РС и ресорним министром на којем је предсједник Борачке организације РС изнио примједбу на дио Економске политике РС за 2015. годину који управо предвиђа могућност да се борачки додатак и накнада за одликоване борце преусмјере на запошљавање породица погинулих бораца.

Борачка организација Републике Српске осуђује наведену изјаву Недељка Митровића, не зато што се не залаже за запошљавање породица погинулих бораца, него због чињенице да Митровић има намјеру да мијења Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС у дијелу који се односи на борачки додатак и одликоване борце и да та средства укида или преусмјерава у друге намјене.

Борачка организација, као органзација која окупља највећи број демобилисаних бораца Војске Републике Српске, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, а самим тим и као организација најдговорнија за заштиту њихових интереса, сматра да је њено право и обавеза да покреће овакве инцијативе када је то потребно, а не да то чине организације које представљају неутврђени, али свакако изузетно мали дио борачке популације.

Опредјељење Борачке организације јесте да се залаже за повећање права борачке популације а самим тим тражи и побољшање процеса запошљавања свих борачких категорија, међу њима и дјеце погинулих бораца, али то никако не смије бити на рачун укидања или умањења већ стечених права других борачких категорија.

Посебно се не смије укидати борачки додатак или накнада за одликовање јер, без обзира на чињеницу да су износи ових додатака новчано гледано мали, то је истовремено морална сатисфакција сваком борцу због његовог учећа у отаџбинском рату.

 

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

Борачка организација Републике Српске

   

Translate »