САОПШТЕЊЕ

Скупштина Борачке организације Републике Српске је на својој сједници одржаној у Бањој Луци дана 25.12.2014. године посебно питање и посебну пажњу посветила учесталим хапшењима бораца Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова РС под сумњом да су починили ратне злочине, као и дискриминицији која се примјењује при суђењу српским борцима.

Скупштина БОРС-а ја закључила да је посебно незадовољна непрофесионалним радом већег броја тужилаца из реда српског народа који се баве предметима ратних злочина јер су им каријера и напредовање у служби важнији од правде, од утврђивања истине о догађајима из протеклог рата, као и самог карактера рата.

Борачка орнаизација Републике Српске тражиће од Владе РС да у што краћем времену доведе до краја реорганизацију избора тужилаца, а прије свега имајући у виду потпуно непрофесионалан па чак и нехуман рад већег броја тужилаца српске националности. Истовремено Скупштина је одлучила да затражи од Владе РС да пружи пуну правну и сваку другу помоћ лицима осумњиченим и осуђеним по основу ратних злочина као и њиховим продицама.

Такође, Скупштина је обавезала руководство БОРС-а да кроз сарадњу са институцијама власти РС и представницима РС у заједничким органима БиХ заустави дикриминацију Срба и прогон српских бораца јер оптуживање оволиког броја лица српске националности води смишљеној измјени карактера рата а крајњи циљ је да се Република Српска квалификује као геноцида творевина и затражи њено укидање.

Каоједан од највећих проблем уочено је да се пред Судом БиХ једино Србима суди према члану 172 Кривичног закона БиХ из 2003. године (злочин против човјечности), док се остали (несрби) оптужују за злочин против цивилног становништва по Кривичном закону СФРЈ из 1976. године. Разлог је јасан, Кривични закон БиХ прописује казне до 40 година затвора за ово дјело, а кривични закон СФРЈ до 15. година.

Скупштина је истовремено обавезала руководство БОРС-а да, уколико предузете мјере од стране органа РС не дају адекватне резултате, руководство затражи одржавање посебне сједнице Народне скупштине РС на којој би била разматрана ова проблематика.

 

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

Борачка организација Републике Српске

 

 

   

Translate »