Предсједништво очекује реализацију захтјева Борачке организације

Предсједиштво Борачке организације Републике Српске одржало је 28. октобра прошле године у Бањој Луци 18. сједницу у свом садашњем сазиву, а укупно шесту сједницу у 2022. години. И овај пут на сједници је разматрана актуелна проблематика која се тиче борачких категорија, те могућности увећања права бораца и њихових породица. Нагласак је био на разматрању приједлога министарства рада и борачко-инвалидске заштите за побољшање статуса бораца, а на сједници су разматрана и организациона питања чији је циљ побољшање функционисања Борачке организације.    

Сједници је присуствовало 15 чланова Предсједништва, а њен рад водио је предсједник Предсједништва Горан Рогић, док је почела минутом за све погинуле и умрле борце Републике Српске.

Након усвајања записника са претходне сједнице Предсједништва отворена је расправа о реализацији закључака са претходне сједнице те о актуелној проблематици у области борачко-инвалидске заштите. Предсједник Предсједништва Горан Рогић и предсједник Скупштине Радан Остојић упознали су чланове Предсједништва о преговорима са надлежним истутицијама те подацима до којих се дошло у овом процесу. Предсједник Скупштине је изложио члановима Предсједништа податак да је дошло до састанка Радне групе, а према подацима који су прикупљени наведено је да се ради о броју од 198 000 бораца и да су досадашња издвајања око осамдесет милиона марака.   

Даљих састанака није било, имајући у виду да је изборни процес био у току те су даљи преговори и разговори одложени. Ипак БОРС је упутио писмо премијеру Радовану Вишковићу, уз захтјев да да се иде у даље преговоре, а у будућем периоду остаје да се настави борба за борачки додатак за сваког борца и тражи пет марака за мјесец проведен у рату. Наведено је да је израчунато да је за ове намјене потребно око четири стотине милиона марака.  

– Ми смо имали разговор са предсједницом Републике, са предсједником Владе и са одређеним министарима у вези закључака БОРС-а. Ти наши захтјеви су достављени такође у писаној форми. Ако наши закључци и захтјеви буду усвојени и уврштени у Буџет, ми ћемо бити задовољни, не морају нас ни позивати на разговор. Али ћемо бити итекако незадовољни и своје незадовољство свакако исказати уколико наши закључци и захтјевни не буду уважени – рекао је у свом обраћању предсједник Предсједништва Рогић.

Предсједништво је по окончању расправе једногласно усвојило закључак да се очекује реализација захтјева који су раније донесени на сједницама органа Борачке организације, кроз Буџет Републике Српске за 2023. годину.

Предсједништво је закључило да уколико захтјеви Борачке организације Републике Српске не буду испуњени и уврштени у Буџет Републике Српске за 2023. годину, руководство Борачке организације Републике Српске ће о истом упознати своје чланство да се одреди и заузме став о наведеном.

Разматрајући припреме за прославу крсне славе Борачке организације – Митровдана Предсједништво је донијело закључак да се крсна слава Борачке организације Републике Српске-Митровдан, обиљежава у свим општинским-градским борачким организацијама, у складу са финансијским могућностима, а дио руководства БОРС-а, уколико је у могућности, да присуствује обиљежавању крсне славе у Невесињу, гдје се обиљежава и годишњица митровданских офанзива.

У оквиру ове сједнице Предсједништва разговарало се и о провођењу редовних избора у БОРС-у 2023. године. Предсједништво БОРС  једногласно усвојило закључак којим се задужује Предсједништво БОРС-а и Статутарна комисија да припреми, за једну од наредних сједница Предсједништва, приједлог Одлуке о расписивању и провођењу избора у 2023. години, те да се исти морају завршити у мандатном периоду најкасније до 4. септембра 2023. године.

Датум одржавања Скупштине БОРС-а и расписивање избора одредиће се у наредној години,  најкасније до 1. марта 2023. године, одлучено је на сједници Предсједништва.

На сједници се такође расправљало и о расподјели средстава помоћи породицама бораца осуђених за наводне ратне злочине. Након расправа по овој тачки дневног реда Предсједништво је одлучило да средства која су уплаћена за помоћ лицима која су оптужена за наводне ратне злочине расподјели породицама лица која су на издржавању казне у КПЗ у Републици Србији и Федерацији БиХ.

Предсједништво БОРС се усагласило у вези именовања члана Управног одбора Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС испред БОРС-а.   

Translate »