Борачка организација обиљежила крсну славу Митровдан

Светом архијерејском литургијом, ломљењем славског колача, поменом погинулим борцима, полагањем цвијећа на спомен обиљежја и свечаном академијом у Невесињу су 8. новембра обиљежене Митровданске битке, Дан општине Невесиње и крсна слава Борачке организације Републике Српске.

Mитровдан је обиљежен и у свим општинским и градским борачким организацијама у Републици Српској.
Свечаностима у Невесињу су присуствовали предсједник Борачке организације Радан Остојић, предсједник Владе РС Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, народни посланици, представници борачких организација и гости из источно- херцеговачких општина.
Митровданско молитвено сабрање почело је светом архијерејском литургијом у Цркви Светог Вазнесења Христовог у Невесињу коју су служили епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и владика будимљанско- никшићки Методије уз саслужење свештенства.
Код споменика слободе и споменика легендарном команданту Новици Гушићу положено је цвијеће, а у Спомен соби је одата почаст погинулим борцима. Предсједник Борачке организације РС Радан Остојић рекао је да је Митровдан најзначајнији датум који се обиљежава у оквиру његовања слободарских традиција и историјских догађаја српског народа. Похвалио је херојство и јунаштво народа Невесиња које је највише испољено током двије митровданске битке.
Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да су српски борци у митровданским биткама одбранили не само Невесиње и Херцеговину, него и читаву Републику Српску. Он је истакао да је исконска потреба српског народа да одбрани своја огњишта надјачала десетоструко бројнијег непријатеља.
‒ Да су они тада поклекли сигурно данас не би имали Републику Српску и ми се данас завјетујемо да то никада нећемо заборавити ‒ истакао је Вишковић.
Миленка Грубачића тачно прије тридесет година страшни непријатељски удари затекли су на Врањевићима.
‒ На нашем положају сударале су се гранате, али нисмо одступали ни милиметра ‒ испричао је Грубачић. Истакао је да му је болан сваки улазак у Спомен собу када види слике својих погинулих сабораца и пријатеља.
Јован Гутић који је на Митровдан изгубио брата истакао је одлучност команданта Новице Гушића који је поручивао борцима да нема резервних положаја и да не узмичу ни по коју цијену.
Некадашњи начелник Штаба Невесињске бригаде Зоран Јањић рекао је да се осјећа поносно што борба његових сабораца није била узалудна, пошто је извојевана слобода и одбрањена Република Српска. Он је изразио задовољство што се и данас чува сјећање на славне митровданске битке и одаје почаст људима који су обиљежили те догађаје.
Начелник општине Миленко Авдаловић истакао је да су Прва и Друга Митровданска битка удариле темеље јужних граница Републике Српске.
‒ Што је временска дистанца од ових догађаја већа све више смо утврђени у мишљењу да су ове блиставе побједе пресудно утицале на стварање Републике Српске ‒ поручио је Авдаловић.
У програму Митровданске академије учествовали су хор и професори Основне музичке школе „Свети Роман Мелод“, глумац Горан Славић и професорица соло пјевања Христина Учур уз пратњу Желимира Пушоње.
Митровданске свечаности организовали су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачка организација РС и Општина Невесиње.
Свети Димитрије се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, а 8. новембар је датум за који су везане најсвјетлије странице историје овог краја. Невесињцима су остале у сјећању митровданске офанзиве из 1992. и 1994. године када су припадници Невесињске бригаде показали несвакидашње јунаштво и храброст и одбранили народ и територију. Бранећи своја огњишта том приликом погинула су 64 српска борца.
За величанствену побједу над вишеструко бројнијим непријатељем Невесињска бригада је прва у РС одликована Орденом Немањића.   

Translate »