Освештане спомен плоче и даван помен погинулим борцима и цивилима Челопека

У зворничком насељу Челопек данас (19.09.2020.) су освештане спомен-плоче за 50 бораца и цивила који су у Другом свјетском рату погинули или одведени у логоре, а служен је и парастос за 25 погинулих српских бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.
 
У зворничком насељу Челопек данас су освештане спомен-плоче - Фото: СРНА

Спомен-плоче изграђене су у оквиру спомен-комплекса и чине једну цјелину, а изградњу је помогла Градска управа Зворник.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници Градске управе и Градске борачке организације Зворник.

Предсједник Градске борачке организације Зворник Лазар Ристић рекао је да је веома важно што је Мјесни одбор Борачке организације изградио спомен-плоче за борце из овог мјеста који су погинули у Другом свјетском рату или су одведени у логоре, гдје им се губи сваки траг.

– Градска Борачка организација настојаће да се у свим зворничким насељима, чији су житељи погинули у Другом свјетском рату, изграде спомен-обиљежја да се садашње генерације сјећају њиховог страдања за слободу и да се види колико је Срба са овог простора погинуло у Великом рату, као војници, цивили или су одведени у логоре – истакао је Ристић.

Секретар градске Борачке организације Зворник Александар Деспотовић рекао је да скоро свака српска породица има бар по једног ратног страдалника.

Предсједник Мјесног одбора Борачке организације Челопек Цвико Ерић истакао је да се послије Другог свјетског рата планирано прикривао злочин над српским народом, па и овај у Челопеку.

– Није се смјело говорити о страдању Срба због, у то вријеме, прокламованог братства и јединства, па породице страдалих нису смјеле ни свијећу да прислуже – рекао је Ерић.

Он је подсјетио је да је из овог мјеста око 300 бораца било у Војсци Републике Српске, од којих је 25 погинуло, углавном, на линији раздвајања са муслиманима.

Ерић је навео да је споменим погинулима направљен прије неколико година, те да су мјештани одавно тражили и да се изграде двије спомен-плоче, од којих ће на једном бити усклесана имена цивилних жртава, а на другој имена бораца.

Изградњом ове двије спомен-плоче, Ерић је навео да је жеља становника Челопека испоштована, те је захвалио Градској управи за помоћ при њиховој изградњи.   

Translate »