Обиљежена 28. годишњица страдања војника и цивила на Црном Врху

На Црном врху код Зворника данас (10.09.2020.) је обиљежено 28 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, које су тога дана 1992. године из засједе убили муслимански војници.
 
Зворник - сјећање - Фото: СРНА
 

Тим поводом служен је парастос, положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче на Црном врху.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили чланови породица погинулих, представници Републичке и градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, представници града и Полицијске управе Зворник.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске Вељко Лазић рекао је новинарима да се не смије никада заборавити овај злочин над српским народом и да се морају обиљежавати датуми страдања да остану у сјећањима садашњих и будућих генерација.

Лазић је нагласио да Тужилаштво БиХ заобилази у широком кругу процесуирање злочина над српским жртвама уопште, као и овај на Црном врху, те злочинце који су вршили масакре над недужним Србима.

Истичући и проблем несталих Срба у Републици Српској, Лазић је рекао да је и тај процес отежан јер се сав посао ради у Сарајеву, гдје се не одвајају српске жртве, већ се сви нестали траже заједно.

Он је додао да се мора инсистирати на промјени система тражења несталих у БиХ и подсјетио да се траже тијела 1.660 несталих Срба.

– Морамо да се сјећамо српских жтрава, јер је тренутна ситуација у БиХ таква да за злочине над срским народом нико не одговара захваљујући нераду и Тужилаштва и Суда БиХ – рекао је Лазић.

Предсједник Градске борачке организације Зворник Лазар Ристић истакао је да Тужилаштво БиХ добро зна шта се десило на данашњи дан 1992. године, односно прије 28 година.

– Зна се ко је повео муслимане са подручја Каменице и Коњевић Поља да пређу у Тузлу, који су у повратку на Црном врху убили 11 недужних људи и жена и запалили камионе – рекао је Лазић.

Он је нагласио да ти недужни људи нису били никакав војни циљ, нити су било кога угрозили јер су само пролазили тим путем.

– Тужилаштво БиХ коначно би требало да подигне оптужницу против одговорних за овај, још некажњени злочин – рекао је Ристић.

Парастос је служен уз све превентивне мјере које су предузете у борби против ширења пандемије вируса корона.   

Translate »