Обиљежено 25 година од егзодуса Срба из Сарајева

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу обиљежено је 16. марта 25 година од егзодуса око 120.000 Срба из Сарајева, а обиљежавању су присуствовали предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић,  предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, а присутни су били и представници борачких организација Сарајевско-романијске регије, Града Источно Сарајево, општина у саставу Града, као и представници Трећег пјешадијског Република Српска пука.  

Након помена погинулим борцима Војске Републике Српске, положено је цвијећа на Спомен-крст.

Након завршетка помена на Малом Зејтинлику служен је и парастос свим погинулим борцима у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији.

Предсједник Борачке организације генерал Савчић истакао је да су сарајевски Срби свјесно поднијели велику жртву, у жељи да допринесу учвршћивању Републике Српске и наставе живот са својим народом.

Више пута сам указао на чињеницу да се овакав догађај десио другој страни, били би снимљени многобројни играни филмови и написани бројни романи, да се бар дјелимично дочара оно што су доживјели. С обзиром на то да су, на двадесет пету годишњицу, временски услови слични као те 1996. године, можемо само замислити шта им се све дешавало. Све то нас обавезује да овај догађај обиљежавамо садржајније са много више података и тумачења шта су ти људи учинили. Сматрам да је то највећи чин патриотизма и љубави према свом народу поручио је Савчић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић подсјетио је да су Срби у Сарајеву поднијели највећу жртву за стварање Републике.

Бојећи се за себе, своје породице и одмазде према свим припадницима српског народа морали су да, у најтежим временима, понесу само најнеопходније ствари и крену у велику неизвијесност. Страхујући да не би били девастирани гробови њихових најмилијих, ископавали су посмртне остатке и понијели их са собом. Срби из Сарајева су два пута страдали у току протеклог рата, и то: први пут бранећи своја огњишта, а други пут послије потписивања Дејтонског мировног споразума. Ово страдање никада не смијемо заборавити. Морамо се увијек окупљати на овај дан да се људски поклонимо и захвалимо свим жртвама за стварање Републике Српске рекао је премијер Вишковић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић казао је да је много значајних датума који подсјећају на чињеницу колико је српски народ дао да би се створила Република Српска, али да је за Србе Сарајевско – романијске регије најзначајнији 16.март.

Око 120.000 људи учествовало је у овом највећем мирнодопском пресељењу са једне територије послије Другог свјетског рата. Њих више од 4.000 дало је животе за стварање Републике Српске, а потом су сарајевски Срби дали и све што су имали. Тај мирнодопски чин био је највећи залог РС. Три периода су јако карактеристична задњих 30 година за Србе Сарајева – период одбране и стварања Српског Сарајева, период егзодуса и потом период поновног уздизања односно поновног стварања Источног Сарајева. Данас, нас 65.000 становника Источног Сарајева, са поносом чувамо сјећање на оно што је стварано генерацијама у Сарајеву које је одбрањено и које се морало потом напустити казао је градоначелник Ћосић.

Организатор ове традиционалне манифестације је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Прије 25 година око 120.000 Срба из Сарајева, након потписивања Дејтонског споразума напустило је своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.   

Translate »