Обиљежена 27. годишњица од формирања Прве посавске бригаде ВРС

У Брчком је 20. маја обиљежена 27. годишњица од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске, a присуствовао joj je и предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, Прва посавска бранила је у Брчком животе Срба и „Коридор живота“.

Кроз Прву посавску бригаду прошло је више од 7.000 бораца, 450 их је положило живот, а више од 2.500 рањено.

– Стварање Прве посавске бригаде био је велики допринос за очување града, коридора, а највећи допринос смо дали за стварање Републике Српске – навео је Цвјетко Симић, предсједник Борачке организације Брчко дистрикта.

Предсједник Борачке организације Републике Српске  генерал Савчић напоменуо је да остаје вјечно сјећање на све борце Прве посавске бригаде, који су одговорили свим задацима које су историја и народ пред њих поставили.

Додао је да оно што данас треба да обавезује све који управљају локалним и републичким властима, јесте да пруже адекватну бригу најзаслужнијој категорији становништва Републике Српске.

Ратни комадант Прве посавске Бригаде Милорад Кутлешић истакао је да је Прва посавска бригада била међу најбољим бригадама у Војсци Републике Српске и зато је одликована „Орденом Немањића“.

На Споменик српским браниоцима Брчког, вијенце и цвијеће положили су, осим генерала Савчић, представници Борачке организације Брчко, представници Срба у Влади и Скупштини Дистиркта, као и српских политичких партија у Брчком.   

Translate »