Међународна конференција војних старјешина

Поводом обиљежавања стогодишњице краја Првог свјетског рата, Међународни савјетодавни комитет организација резервних војних старјешина организовао је у Софији (Бугарска)  од 22. до 25. маја међународну хуманитарну конференцију „Мисија мира и пријатељства“. Тродневна конференција окупила је учеснике из 30 земаља свијета.

На позив Међународног комитета конференцији је присуствовала и делегација Републике Српске предвођена предсједником Борачке оранизације Републике Српске Миломиром Савчићем и министром рада и борачко-инвалидске заштите РС Душком Милуновићем.

На поменутој конференцији предсједник Савчић је изложио реферат под називом „Први свјетски рат – лекције и савременост“ нагласивши улогу српског народа у овим процесима.

– Отворено је питање колико су заиста научене лекције Првог свјетског рата и колико одређени покушаји ревизије историје утичу на нашу савременост? Дубоко сам увјерен да само реална и објективна оцјена Првог свјетског рата и читавог 20. вијека може да буде јемац бољег разумијевања међу европским народима и државама, поготово на Балкану, гдје све демократске снаге треба да покажу да историја не смије да буде слушкиња политике – рекао је између осталог у свом обраћању предсједник Савчић.

На овој коференцији ријеч је узео и министар Милуновић.

-Знајући какаве посљедице остављају ратови, веома је важно да ви, овдје присутне  бивше војне старјешине из бројних земаља свијета, будете главни фактор и носиоци мира и пријатељства међу народима – поручио је министар Милуновић у обраћању.

Милуновић је подсјетио да је грађански рат у  БиХ  деведесетих година прошлог вијека оставио несагледиве посљедице како по људе, тако и по материјална добра и економију у цијелини, нагласивши да је за четири године, колико је трајао ратни сукоб погинуло 23.000 бораца Војске Републике Српске. ​   

Translate »