Најугроженији незапослени демобилисани борци

Радна група за свеобухватну анализу стања у области борачко-инвалидске заштите одржала је 23. марта у Бањој Луци састанак на којем је, између осталог, закључила да су данас најугроженија борачка категорија –  незапослени демобилисани борци Републике Српске. Састанку је у име Борачке организације Републике Српске присуствовао предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је након састанка, да је Влада Републике Српске за запошљавање и самозапошљавање незапослених демобилисаних бораца издвојила осам милиона КМ.

„На расписани јавни позив пријавило се 1.401 лице, од чега је 111 из категорије дјеце погинулих бораца“, истакао је Милуновић.

Он је додао да је ресорно министарство за самозапошљавање предвидјело три милиона КМ, али да се испоставило да је за ове намјене потребно 14 милиона КМ, те да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства за све оне који буду испунили услове.

„Овај Акциони план се реализује на начин што ће 70 одсто средстава бити додијељено одмах након потписивања уговора. Током године дана пратиће се реализација уговора и сви они који буду испунили услове из уговора 30 одсто средстава ће добити након 12 мјесеци“, појаснио је Милуновић.

Милуновић је изразио очекивање и да ће према Програму поврата пореза и доприноса, бити запослено 200 до 300 демобилисаних бораца те да је Влада Републике Српске обезбиједила пет милиона КМ за запошљавање код послодаваца кроз овај програм. Милуновић  је истакао да се Радна група сагласила да постоје незапослени демобилисани борци у стању социјалне потребе.

Он је рекао да ће се након расписаног јавног позива према утврђеним критеријумима доћи до броја демобилисаних бораца који не могу да раде, те да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства и сагледати који ће за њих бити вид материјалног давања.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да ће БОРС тражити од Владе Републике Српске да се одобре средства у износу од 10.000 КМ за свако лице које се пријави за програм замозапошљавања.

Он је рекао да се БОРС залаже за помоћ борачким категоријама које су без било каквог вида примања, истичући да ће се на основу социјалне карте утврдити тачан број незапослених бораца без примања.

Предсједник Савчић је навео да се на Бироу за запошљавање налази 12.000 незапослених демобилисаних бораца, од чега је око 9.000 активних тражилаца посла.

Предсједник Савчић такође је рекао да је на састанку радне групе закључено да све институције Републике Српске и невладине организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата морају озбиљно позабавити питањем одбране истине о Одбрамбено-отаџбинском рату.   

Translate »