Премијер Вишковић: Биће обезбијеђена додатна средства за запошљавање борачких категорија

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је, у изјави медијима 26. марта, да ће бити обезбијеђена додатна средства за рјешавање питања запошљавања демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца, те да ће у сарадњи са организацијама које представљају ову популацију, ускоро бити расписан јавни позив за помоћ запошљавању демобилисаних бораца.

Вишковић је напоменуо да је сачињен акциони план запошљавања демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца, да су била издвојена одређена средства, расписан јавни позив, а да се у међувремену пријавило знатно више људи.

„Према евиденцији ресорног министарства, пријавило се око 1.400 корисника. Сада ћемо видјети ко од њих испуњава услове. Ми смо за те намјене у буџету планирали око три милиона КМ, а сада то износи око 14 милиона и ми ћемо сигурно обезбиједити додатна средства да свим тим људима то обезбиједимо“, истакао је Вишковић.

Он је процијенио да је међу пријављенима око 200 дјеце погинулих бораца, а остало су демобилисани борци.

„На овај начин желимо им помоћи да они властитим бизнисима на неки начин ријеше ово питање“, изјавио је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да ће Влада ових дана, у сарадњи са организацијама које представљају борачку популацију, расписати јавни позив са тачно прописаним критеријумима који ће бити усаглашени са представницима невладиног сектора, а који ће ићи према демобилисаним борцима.

Јавни позив односиће се, како је навео, на незапослене борце који су млађи од 60 година, који су на бироима рада и због пандемије су доведени у стање, такорећи социјалне потребе или социјалног давања.

„Ово нећемо звати социјално давање, него брига државе за наше људе. Креираћемо ту уредбу, она ће ићи ових дана и кроз помоћ тим људима Република Српска ће, условно речено, да се одужи ствараоцима Српске“, рекао је Вишковић и додао да Српска и у вријеме пандемије не жели да изостави и заборави ниједног грађанина и да и на овакав начин брине о онима који су је стварали.   

Translate »