Генерал Савчић од Сребренице био удаљен 70 километара

Саслушањем Александра Лучића, бившег помоћника команданта Батаљона Војне полиције, у саставу 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Српске, у Суду БиХ је 28. септембра настављен поступак ратном команданту Пука, а садашњем предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу.

Тужилаштво БиХ терети генерала за наводно помагање у ратном злочину над Бошњацима, 1995. у Сребреници. Иако је свједочио на позив Тужилаштва, Лучић који је био директни учесник догађаја, децидно је потврдио наводе – не оптужнице, већ одбране – да генерал Савчић нити је био у релевантном подручју, нити издавао наређења.

Од свих навода оптужнице коју је исписао тужилац Предраг Томић, први свједок Александар Лучић потврдио је само један – и то општепознати – да је генерал Миломир Савчић био командант елитног Заштитног пука српске војске.

Готово два часа трајало је испитивање, а да тужилац није „пронашао“ тражену, а према свједоку непостојећу, генералову везу са трагичним јулским догађајима око Сребренице. Свједок је са још 11 припадника Заштитног пука у спорно вријеме био је у Новој Касаби.

Лучић је свједочио како су се муслимански војници „разбијене“ 28. дивизије предавали, како су смјештани на мјесни стадион и како су над њима примјењени сви постулати Женевске конвенције.

Услиједио је транспорт за размјену, по наредби генерала Ратка Младића. Речено му је одредиште – Батковић. Био је у пратњи конвоја по наредби Љубише Беаре начелника безбједности Главног штаба и Зорана Малинића команданта јединице војне полиције.

– Беара ми је рекао – мали иди за мном. Међутим у Коњевић пољу, Беара који је био на челу конвоја, скреће према Братунцу. Било ми је чудно, али сам га слиједио. За сат или два стижемо на игралиште у Братунцу. Предали смо конвој војној јединици. Ја сам се вратио у Касабу и извјештај предао Малинићу. Тек касније, из медија сам сазнао шта се десило -истакао је свједок Александар Лучић.

Све то вријеме, генерал Миломир Савчић био је десетинама километара удаљен од Касабе и од Братунца. Био је у рејону Жепе, са већином батаљона, посвједочио је Лучић.

– До 16. јула сам био у Касаби. Савчић се није појављивао. Никакве наредбе од њега, у то вријеме, нисам добијао. Нити сам прије или послије тога од њега добио наредбу која је супротна Закону или међународним конвенцијама – додао је свједок Лучић.

Иако га је за саслушање предложио тужилац, Лучићево свједочење није било у корист Тужилаштва, већ напротив – одбране што је потврдио и генералов бранилац адвокат Миодраг Стојановић.

– Чули сте данас оне основне елементе одбране коју је овај свједок потврдио да је генерал Савчић у том тренутку према његовом сазнању био више од 70 километара у рејону Жепе и под два да је наређења која је примао од генерала Младића преко Малинића и од Беаре преко Малинића била сва у функцији коректног поступања са ратним заробљеницима. И кључно да нити једног тренутка није имао разлога да посумња да ће судбина људи које је он предао у Братунац 13. увече бити таква каква је била – нагласио Стојановић.

Наставак поступка планиран је за 12. октобар.   

Translate »