Александар Савић – Савчић има јединствену подршку БОРС-а

Генерал Миломир Савчић још је предсједник Борачке организације Републике Српске, јер ни Суд БиХ у одлуци о одређивању притвора и других мјера забране није донио одлуку којом му је забрањено обављање дужности предсједника БОРС-а, рекао је у интервјуу датом 20. септембра за “Глас Српске” предсједник Предсједништва БОРС-а Александар Савић.

Он каже да није у контакту с генералом Савчићем нити зна гдје се он налази, али му поручује да, ако буде читао овај интервју, зна да има подршку комплетног БОРС-а.

– Ни ја, а колико знам ни било ко други из врха БОРС-а, нисмо у контакту са генералом, али он има нашу пуну подршку због хајке која је покренута против њега од стране политичког Сарајева и тзв. правосудних институција на нивоу БиХ – каже Савић.

ГЛАС: Како функционише БОРС с обзиром на тренутну ситуацију и то да је његов први човјек на непознатој адреси и изван очију јавности?

САВИЋ: БОРС функционише у складу са Статутом који каже да предсједника БОРС-а, који је и предсједник Скупштине БОРС-а, мијења један од потпредсједника Скупштине кога он овласти или предсједник Предсједништва БОРС-а. Тренутна ситуација јесте специфична и неуобичајена, али наш Статут је предвидио поступање и у таквим ситуацијама.

ГЛАС: Прије свега овога што се десило са генералом Савчићем у БОРС-у су била на снази трвења и подјеле, а дио делегата Скупштине и локалних борачких организација је тражио његову смјену. Шта се сада дешава?

САВИЋ: У праву сте. Од посљедње скупштине, која је одржана у мају, унутар БОРС-а се појавио дио његових чланова и функционера који су тражили смјену генерала Савчића са чела организације. Они су били и остали у мањини, али разлози због којих су они изражавали незадовољство радом генерала Савчића и због којих су тражили смјену су нешто сасвим друго у односу на његову ситуацију изазвану одлуком Суда БиХ. Не знам да ли ће они и у овој ситуацији остати при својим ранијим захтјевима, али слободно и одговорно могу да кажем да генерал Савчић има и њихову, дакле неподијељену подршку у борби против лажних оптужби којима је изложен од стране тзв. правосудних институција.

ГЛАС: Како иде испуњавање поглавља из Меморандума о сарадњи са Владом РС?

САВИЋ: Морам да кажем да ми нисмо незадовољни када је ријеч о појединим поглављима. Када је ријеч о дијелу који се односи на статусна питања демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, у њему се налази тачка “помоћ незапосленим демобилисаним борцима”. Влада Републике Српске и ресорно министарство су прихватили ову тачку и обезбиједили мјесечно примање у висини мјесечног борачког додатка за незапослене демобилисане борце. Исплата те накнаде треба да почне од 1. октобра, а средства по том основу биће планирана и у буџету за 2022. годину. Ми смо поздравили ту одлуку Владе и ресорног министарства и надамо се да ћемо наставити разговор о реализацији осталих тачака из меморандума.

Даљи пут

ГЛАС: Како ће даље функционисати организација, да ли ће бити неких ванредних избора или нечега сличног с обзиром на ову несвакидашњу ситуацију?

САВИЋ: Предсједништво БОРС-а пружило је јединствену подршку генералу, а ове седмице имаћемо сједницу на којој ћемо донијети одређене одлуке и закључке. Прије те сједнице нисам у прилици ништа више да вам кажем, осим да ћемо наставити да се боримо за побољшање положаја борачке популације и испуњавање поглавља из меморандума који је сачинио БОРС, а прихватили Влада Републике Српске и ресорно министарство.   

Translate »