У Роћевићу одржан протестни скуп “СТОП НЕПРАВДИ“

У зворничком насељу Роћевић одржан је данас протесни скуп поводом другостепене пресуде Суда БиХ којом је бивши командант Другог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске Срећко Аћимовић осуђен на седам година затвора.

12.09.2021 

Огорчење због пресуде Срећку Аћимовићу

На протестном скупу било је присутно више стотина грађана, који су носили транспаренте: „Суд БиХ је суд неправде“, „Не признајемо одлуке суда“, „Правда је умрла“, „Нисмо сви злочинци“, „Ко је сљедећи“, као и друге поруке.

Предсједник Скупштине Удружења грађана „Ветерани Републике Српске“ Душко Вукотић рекао је да је овај општи народни протест организован због неправедне пресуде Суда БиХ према саборцу и бившем команданту Другог батаљона Зворничке бригаде Срећку Аћимовићу.

„Желимо зауставити неправду“, рекао је Вукотић, обраћајући се окупљеним грађанима, и додао да га посебно радује што су у Зворнику стали сви у одбрану Аћимовића, његови саборци, ветерани и борци, ратни војни инвалиди, удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, старјешине и грађани.

Вукотић је поручио комшијама муслиманима-Бошњацима да „ништа неће добити аплаузима и подршком изреченим пресудама због којих ће у казаматима године провести комшије Срби“.

– Странци и Запад су то увели као правило са причом која је у осниви лаж како ће да јача повјерење и како ће настати праштање, а увјеравамо се, нажалост, у супротно, да мржња и неповјерење само јачају – рекао је Вукотић.

Бивши замјеник команданта Другог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске Стево Савић рекао је да је разочаран радом правосудних институција БиХ и свим оним што се дешава у послијератном периоду.

– Сви смо се борили у рату за очување свог простора, огњишта, нејачи, борили се за Републику Српску, за боље сутра, за просперитетно друштво, нажалост након оваквих пресуда Суда БиХ апсолутно се губи повјерење у институције ове земље, а расте огорчење и неправда – рекао је Савић.

Савић сматра да је Аћимовић кроз судски процес, који је трајао више од шест година, успио доказати да није крив, да није учествовао у свему што му се ставља на терет, али да је и поред тога осуђен на затворску казну.

Након једночасовног мирног протеста са кога су послате поруке о неправедном и селективном дијељењу правде Суда БиХ, грађани су се мирно разишли.

Протестни скуп организовале су организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата.

Апелационо вијеће Суда БиХ средином августа правоснажно је осудило бившег команданта Другог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске Срећка Аћимовића на седам година затвора.



   

Translate »