У Приједору обиљежен Дан сјећања на Србе убијене и протјеране у „Олуји“

Уз присуство великог броја грађана, Република Српска и Србија заједнички су у Приједору августа обиљежиле Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у погрому „Олуја“, хрватској војно-полицијској акцији из августа 1995. године.

 

Централно обиљежавање Дана сјећања на Србе страдале у Олуји ове је године први пут одржано Републици Српској.

Обиљежавању су присуствовали Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и други званичници Српске и Србије. Обиљежавању је присуствовао и велики број бораца и чланова Борачке организације из многих градова и општина Републике Српске предвођени предсједником Борчаке организације Раданом Остојићем и предсједником Предсједништва БОРС-а Гораном Рогићем.  

Патријарх Порфирије је у обраћању окупљенима рекао да је мир највиша вриједност, услов без којег нема истинског људског достојанства, позивајући све, прије свега, вјерске лидере, да се чува и изграђује мир међу љидима и народима.

Предсједник Српске Милорад Додик истакао је да је „Олуја“ била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је једва дочекала да етнички очисти овај простор од Срба.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је хрватска акција „Олуја“ злочин етничког чишћења, иако то у Европи не желе да кажу.  Он је поручио да ће Србија увијек бити уз народ Републике Српске.

Обиљежавање 28 година од овог великог српског страдања и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата организовали су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Погром Срба у „Олуји“ почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Веритаса, током „Олује“ протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих је 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олују“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Исти дан предсједници Српске и Србије положили су вијенце на спомен-обиљежје и будући комплекс са спомен-капелом српским избјеглицама убијеним на Петровачкој цести у селу Јањила код Босанског Петровца.   

Translate »