У НЕВЕСИЊУ ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА

Светом литургијом, поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа у Невесињу jе данас обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и годишњица Првог српског устанка. Овај датум се обиљежава и као Дан ослобођења Невесиња од фашизма.
Након богослужења у Цркви Вазнесења Господњег, код Споменика слободе на Градском тргу и на Спомен обиљежје на Гвозду положени су вијенци и цвијеће. Цвијеће су положили представници Општине Невесиње, Општинске борачке организације, Организације погинулих бораца и несталих цивила, Организације старјешина Војске РС, Удружења ратних ветерана Невесиња и представници Удружења „Насљеђе“.
У Спомен соби на Гвозду упаљене су свијеће за све погинуле борце.
Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац је рекао да су у протеклој години 142 борца из Невесиња остварили право по Програму Владе Републике Спрске за самозапошљавање борачке популације, а 230 бораца је остварило право на мјесечни борачки додатак.
– Невесињски борци су незадовољни висином борачког додатка, као и критеријумима по којима се остварује право на мјесечни борачки додатак – истакао је Шиповац.
Он је додао да се у Невесињу још 34 дјеце погинулих бораца налази на Бироу за запошљавање јер нису остварили своја права. Шиповац је истакао да би Влада Републике Српске требала да предузме све мјере како би се побољшао статус борачке популације и дјеце погинулих бораца.
Централно обиљежавање Дана бораца Републике Српске и 218 година од Првог српског устанка одржава се данас у Вишеграду.
У одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске живот је дало више од 23.000 припадника Војске Републике Српске.

   

Translate »